La începutul lunii iulie, Betsy Davis (California, SUA) a trimis rudelor şi prietenilor apropiaţi e-mailuri prin care îi invita la o petrecere de două zile, acasă la ea.

Aceste împrejurări sunt diferite de alte petreceri la care aţi mai participat, necesitând putere emoţională, convingere şi deschidere”, a scris Betsy Davis. Tototdată, ea le-a cerut tuturor un singur lucru: să nu plângă în faţa ei, informează Daily Mail.

În vârstă de 41 de ani, Betsy suferea de scleroză laterală amiotrofică. Ea a ales să organizeze o petrecere de adio înainte de a deveni printre primele persoane din Califonia care mor în urma administrării de medicamente letale, eutanasia în cazul persoanelor aflate în faza terminală a bolii fiind legalizată în statul american. Davis a petrecut luni întregi gândindu-se la variantele pe care le are, simţindu-se din ce în ce mai mult slăbită de puteri, după ce în ultimii trei ani a pierdut treptat controlul asupra corpului său.

„Dragi participanţi la renaştere, sunteţi foarte curajoşi pentru a mă acompania pe acest ultim drum. Nu sunt reguli. Purtaţi ce doriţi voi, vorbiţi liber, dansaţi, cântaţi, dar nu plângeţi în faţa mea. Aceasta e, de fapt, singura regulă”, a scris Betsy pe invitaţii.

Galerie foto

Într-o lume a bărbaţilor, o femeie nu-şi găseşte un loc de muncă pentru că este prea FRUMOASĂ (FOTO)

În timpul petrecerii, la un moment dat, Betsy şi-a invitat prietenii la ea în cameră şi i-a lăsat să îi probeze hainele şi ulterior să îşi aleagă ce ar dori să ia cu ei acasă. Totodată, aceştia au primit un suvenir: un tablou, un produs de îngrijire sau oricare alt obiect care avea o simbolistică pentru Betsy.

„Atât pentru mine, cât şi pentru fiecare persoană invitată a fost o adevărată provocare să venim, însă nici nu s-a pus problema să lipsim”, a declarat Niels Alpert, un operator cinematografic din New York. „Ideea în sine de a ne duce să petrecem un weekend frumos care să culmineze cu moartea ei – a fost departe de normalitate. În spatele bucuriei că eram alături de ea stătea mereu gândul că momentul de adio va veni”, a mai zis acesta.

Peste 30 de persoane au venit la petrecerea lui Betsy. Un invitat a adus cu el un violoncel, iar un altul un acordeon. Muzica a îmbrăcat atmosfera, în timp ce în meniu s-au regăsit cocktail-uri şi pizza.

„Evident că a fost foarte dificil pentru mine. Încă este”, a relatat sora acesteia, Kelly Davis despre petrecerea pe care Betsy a denumit-o „renaşterea”. „Cele mai grele au fost momentele în care simţeam că ma îneacă lacrimile şi trebuia să părăsesc încăperea. Dar ceilalţi i-au înţeles decizia. Au înţeles cât de apăsătoare era suferinţa ei şi că decizia era una luată şi au respectat-o. Ştiau că Betsy îşi dorea ca acele ultime momente să fie încărcate pozitiv”.

Îmbrăcată într-un chimono japonez pe care şi-l cumpărase în 2013, după ce a fost diagnosticată, Betsy a privit ultimul apus, apoi, la ora 18:45 a luat doza de medicamente care urma să-i aducă sfârşitul. Lângă ea, au stat însoţitorul său, doctorul, fizioterapeutul şi, bineînţeles, sora sa. Patru ore mai târziu, a murit.

Betsy Davis şi-a pus capăt zilelor şi suferinţei la o lună după ce o lege intrată în vigoare în California permitea suicidul asistat medical în cazul persoanelor aflate în faza terminală a bolii. Alte patru state au legalizat decesul asistat medical, Oregon fiind primul care a legalizat eutanasia în 1997.

Sursa: dailymail.co.uk

 

Costul standard per elev, majorat azi prin hotărâre de guvern. Câţi bani va da în plus statul pentru fiecare elev din România

 

 

 

 

 

 

   Acum se mai citește și :   

loading...

   Recomandările noastre:   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here