vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

1 Mai muncitoresc – despre umilința unui popor care și-a închinat tinerețea cuplului Ceaușescu

„Entuziasmul formidabil” al românilor de a defila ore în șir sub soarele dogoritor

Ziua Internațională a Muncii are o simbolistică mondială care pornește din istoria Statelor Unite ale Americii care consemnează un episod de proteste ale muncitorilor ce militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 14 ore la 8 ore.  Pentru români,  Ziua Muncii este încărcată de două rememorări puternic afective – defilările închinate partidului unic și conducătorului și prima baie în mare.

Pentru mulți dintre români, 1 Mai Muncitoresc este un prilej veritabil de plimbare istorică în vremea în care această sărbătoare trebuia musai celebrată.

Cele mai mari proteste istorice împotriva exploatării prin muncă  au fost preluate de ideologia comunistă care a câștigat teren și care a asociat ziua de 1 Mai cu victoria muncitorilor împotriva exploatatorilor.

Fototeca comunismului românesc păstrează imagini  memorabile de la comemorările zilei de 1 Mai din vremea stalinismului practicat de Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și din epoca Ceaușescu.

Defilările muncitorilor paralizau orașele

Pancartele muncitorești informau despre depășirea graficelor de producție, iar previziunile erau foarte pozitive anunțând „depășirea planului” în anul care vine. Oamenii erau scoși din uzine pentru a lăuda partida politică unică, iar copiii repetau momentele artistice închinate cuplului Ceaușescu cu zile întregi înaintea marelui eveniment. Pancarte, lozinci însufleţitoare, bannere, steaguri tricolore, steaguri roşii PCR cu secera şi ciocanul, tablouri uriaşe cu Tovarăşul şi Tovarăşa – toate făceau parte din arsenalul de la defilarea la care trebuia să participe românii, „entuziaşti“, în fiecare oraş.

„Participarea la defilarea de 1 Mai nu era facultativă, chiar dacă în presă totul părea să fie rezultatul unui entuziasm formidabil al populaţiei. În realitate, totul era organizat la fiecare fabrică. Fiecare primea sarcină ce să facă, erau stabiliţi responsabilii de pancarte, se făceau repetiţii cu sloganele ce urmau să fie strigate”, îşi aminteşte pensionarul Radu Florea, acum în vârstă de 73 de ani.

Foarte interesant și..  De ce se numește moneda românească „Leu”?

În București nimeni nu lipsea de la paradă

În perioada comunistă, pentru toţi bucureştenii, 1 Mai însemna lozinci de preamărire aduse lui Nicolae Ceauşescu, pancarte uriaşe înălţate şi ore în şir de stat în soare. Nu intra în  discuţie o posibilă abatere de la regulă sau absenţa cuiva, pentru că ameninţările şi sancţiunile erau pe măsură.

În anii următori căderii comunismului, sărbătoarea de 1 Mai a fost „aruncată la coşul de gunoi al istoriei“, laolaltă cu toate simbolurile care aminteau de jumătatea de secol sub comunism. Cu timpul însă, românii au înviat tradiția interbelică a celei dintâi băi în mare de 1 Mai.

Anul acesta, Sărbătoarea Paștelui cade chiar în ziua de 1 Mai, iar acest lucru este un prilej de sărbătoare pentru toți românii, fie că fac parte din casta celor care cred în minuntea Învierii Domnului, fie că provin dintr-o comunitate care pune sacrul pe loc secund.

Sursa: adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.