miercuri, octombrie 4, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

10 boli grave care se pot transmite printr-un simplu sărut

Puţini oameni conştientizează faptul că prin cel mai banal şi frecvent gest de iubire, sărutul, se pot transmite multe boli grave.

Deşi saliva reprezintă un factor de protecţie împotriva germenilor, totuşi bariera salivară poate fi depăşită. Unele boli transmise prin salivă, în timpul sărutului, pot fi deosebit de periculoase, atrage atenţia Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie din cadrul clinicii Columna Medical Center. Una dintre acestea este meningita, boală care se manifestă prin durere de cap, febră, vărsături şi care poate fi letală dacă nu ajungi repede la spital.

Potrivit medicului, există o boală denumită sugestiv „boala sărutului” sau mononucleoza, cauzată de infecţia cu virusul Epstein-Barr. Este suficient să contactezi virusul o dată, că el rămâne cantonat în organism pe tot parcursul vieţii. În general, boala nu este periculoasă, se manifestă ca o simplă răceală şi se tratează cu antiinflamatoare şi antitermice. Alte căi de transmitere a virusului pot fi utilizarea în comun a tacâmurilor, dar şi tusea, strănutul.

Alt virus care se poate lua prin sărut este Herpes simplex, răspunzător de herpesul bucal. Şi el, odată contactat, rămâne toată viaţa în corp şi se reactivează în diverse situaţii (oboseală, stres, scăderea imunităţii etc.).

Tot prin sărut se pot lua şi virusurile gripale, paragripale şi virusul varicelei. Infecţiile cu streptococi şi candida pot fi luate tot prin intermediul salivei.

Mai mult decât atât, inclusiv virusul HIV şi hepatită  poţi lua prin sărut, dar asta numai dacă există leziuni sângerânde în cavitatea bucală a celor doi.

Virusul Papilloma (HPV) uman se transmite rapid prin sărut, deoarece contaminarea se realizează prin contact piele – piele. Acest virus este responsabil  şi de apariţia  cancerului esofagian.

Foarte interesant și..  In organismul uman există atomi proveniți din alte galaxii

Sursa: zumi.md     

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.