Magnetronul este un tub special care produce energie pentru microunde. A fost creat de doi oameni de știința in Al Doilea Razboi Mondial. In combinație cu sistemul radar al Marii Britanii, aceste microunde au avut capacitatea de a localiza avioanele naziste si au împiedicat o bombardare.
Dupa câțiva ani, in 1946, aceste microunde au fost găsite a fi capabile sa gătească alimente, de catre Percy LeBaron Spencer. Acesta a fost membru al complexului militar industrial cunoscut sub numele de Raytheon Company. Undele de radar au topit o bomboana pe care acesta o ținea in buzunar.
Acest lucru a dus in cele din urma la crearea gamei Radar, care a fost primul cuptor cu microunde, de proporții extrem de mari. Aparatul cântărea cca 300 kg, avea peste 1,70 m înălțime şi era folosit exclusiv în restaurante, vagoane-restaurant sau pe vasele de croazieră. Oamenii l-au iubit din prima clipa. Ca si azi, cea mai mare calitate a unui cuptor cu microunde: timpul economisit! Primul cuptor de microunde costa 5.000 de dolari si consuma 3 kilowati. Aproximativ de trei ori mai mult decât cuptoarele cu microunde de acum.
Motivul pentru care vorbim despre începuturile cuptoarelor cu microunde este pentru ca explica multe despre natura lor. Indica de asemenea de ce numeroși cercetători se opun folosirii lor în zilele noastre.
Microundele produc o rotație interna a moleculelor de apa din interiorul alimentului procesat. Aceasta rotație determina o frecare intre molecule, iar rezultatul este creșterea rapida a temperaturii. De asta, timpul de încălzire a alimentelor la microunde este mai scurt decât la alte surse de energie.
Trebuie sa va asigurați întotdeauna ca nu va aflați in apropierea cuptorului cu microunde atunci când este pornit.
Iata care sunt efectele secundare ale microundelor, confirmate de numeroase studii:
– Sistem imunitar slăbit
– Sensibilitate mai mare la boli
– Defecte la naștere
– Reducerea rezistentei la infecții virale si bacteriene
– Cancer
Pe de alta parte, acestea sunt efectele cuptoarelor cu microunde asupra alimentelor:
– elimina substanțele nutritive din alimentele noastre.
– radiațiile din aceste cuptoare deformează si distrug moleculele din alimente, ducând la crearea de compuși radioactivi dăunători.
In 1992, un studiu efectuat de către Search for Health a arătat ca microundele au avut următoarele aspecte la participanți:
– Hemoglobina redusa care a condus la condiții anemice
– Creșterea semnificativa a nivelului de colesterol
– Leucocite crescute, indicând leziuni ale celulelor si intoxicații
– Laptele matern pus la microunde a fost lipsit de 96% din anticorpii săi
Prin urmare, chiar dacă sunteți sigur ca cuptorul dvs. cu microunde este complet închis, sunteți din nou expuși unor niveluri periculoase de câmpuri electromagnetice. Acestea intra in organism si duc la probleme grave de sănătate.
Un experiment, făcut pe oameni, de un tânăr din Cluj, care a şi câștigat premiul întâi în cadrul unui concurs științific din Canada, a încercat sa arate cât de dăunător este cuptorul cu microunde pentru oameni. El a împărțit 12 oameni în trei grupe: unii au mâncat alimente crude, alții alimente gătite tradițional, iar ceilalți mâncăruri gătite la microunde. După trei zile le-a fost testat pH-ul urinei.
Concluzia: Mâncarea crudă era cea mai apropiată de valoarea pH-ului sângelui şi a urinei. Mai exact, persoanele care au consumat alimente încălzite în cuptorul cu microunde aveau cel mai scăzut pH al urinei.
„Corpul nostru are un pH stabil la care trebuie să rămână. PH înseamnă potenţial hidrogen, asta înseamnă că pe o scară de la 0 la 14 unde 0 e cel mai acid, 14 este cel mai alcalin, noi ne situăm la 7.30.7,40. Dacă sângele nostru devine mai acid, din start e o platformă bună pentru boli şi alţi paraziţi care să se dezvolte în corpul nostru.”, spune Alec Blenche, consultant în nutriție.
Este adevărat că acest experiment nu este relevant, însă o mulțime de cercetători au studiat efectele folosirii cuptorului cu microunde asupra sănătății.
„Unii autori au mai consemnat la cei care abuzează de cuptorul cu microunde şi o frecvenţă mai mare a alergiilor alimentare. Probabil că denaturează partea proteică din aliment, pentru că aceea este fracțiunea antigenică care poate declanșa boli alergice în organism”, precizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
În anii 90, doi cercetători din Elveţia au realizat un experiment cu mai mulți subiecți voluntari cărora le-au dat să mănânce alimente gătite, fie tradiţional fie doar la microunde, pe o perioadă destul de lungă, jumătate de an sau chiar mai mult. Au observat că în sângele persoanelor care au ingerat alimente încălzite la microunde s-a constatat prezenţa unei scăderi a hemoglobinei, deci o tendința către anemie. De asemenea, alte efecte negative printre care cel mai important ar fi formarea micronucleelor, o caracteristică a cancerului”, explică lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, profesor în cadrul Facultăţii de Electronică Bucureşti.
Atunci când folosim cuptorul cu microunde, se produc anumite reacții între moleculele ce alcătuiesc un material.
„Cu cât timpul de expunere este mai lung, cu atât efectul poate fi mai nociv.”, avertizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
Dar alimentele se încălzesc şi într-un cuptor clasic, aşa că cercetătorii au mers mai departe şi au făcut o comparație între diferite alimente încălzite la microunde şi într-un cuptor tradițional.
„De pildă, în cazul usturoiului s-a observat că după numai un minut de expunere în cuptorul cu microunde, proprietățile sale anticancerigene, aniinflamatorii şi toate celelalte dispar aproape cu desăvârşire. La fel şi la broccoli. Dacă usturoiul şi broccoli au pierdut din proprietăţi, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu laptele încălzit în cuptorul cu microunde”, spune lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.
Alţi cercetători au studiat compoziția a trei bucăți identice de brânză gătite diferit: prima în cuptor tradițional, a doua şi în cuptorul tradițional, şi în cel cu microunde, iar a treia doar la microunde. Calitatea nutritivă a brânzei a scăzut în toate cazurile.
„În primul caz, procentul cu care a scăzut era de vreo 4-5%, în al doilea caz 20-30%, iar în al treilea caz trecuse de 50 de procente. Deci chiar numai din cifrele acestea se poate vedea clar o diferența între cele trei moduri de gătire”, subliniază lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.
Studiile care fac legătura între folosirea cuptorului cu microunde şi apariţia bolilor sunt numeroase, dar deocamdată nu sunt suficiente pentru că Organizația Mondială a Sănătăţii să îl catalogheze drept un pericol asupra sănătății publice.
Surse selective: digi24.ro; citeste.info