Acasă Diverse Semne din bătrâni care anunță cum va fi iarna

Semne din bătrâni care anunță cum va fi iarna

0

Traiul patriarhal al satelor de odinioară era ghidat după semne. Strămoșii noștri, de pildă, puteau prezice cum va fi vremea după anumite semne ale naturii.

Bătrânii spun că semnele naturii sunt grăitoare, animalele fiind cele care vestesc orice fenomen al naturii ce va veni, acestea păstrându-și mult mai bine decât omul instinctul primar și instinctul de conservare. Oamenii mai înțelepți ai satului spun că semnele naturii sunt sigure, şi că doar oamenii care trec degeaba prin viață nu le pot vedea.

Iată 13 semne care „spun” cum va fi iarna:

  1. Dacă lebelele pleacă devreme, va fi o iarnă tare grea.

2. Dacă în timpul verii se fac puține nuci și alune, atunci se așteaptă o iarnă ușoară.

3. Vara, dacă oile la strungă înainte de a fi mulse, zbiară și behăie mult, înseamnă că iarna va fi una lungă.

4. Va fi iarnă grea cu ger dacă stelele strălucesc noaptea foarte puternic, sau dacă păienjenii țes două sau trei pânze una peste alta în timpul nopții, sau dacă blana iepurilor este foarte deasă.

5. Când bufnița cântă în februarie este semn de primavară timpurie.

6. Dacă plouă la începutul lui noiembrie, săptămâna Crăciunului va fi geroasă.

7. Zăpada multă şi gerul din decembrie prevestesc grâu şi bucate din belşug.

8. Dacă sunt nori de Crăciun, vara va fi îmbelşugată.

9. Ianuarie cald nu e semn de an mănos, iar ianuarie uscat şi geros aduce Faur (februarie) umed.

10. După o iarnă grea urmează un an mănos.

11. Se spune că prima zi în care ninge trebuie ţinută minte, pentru a semăna în această zi bostanii, ca să crească mari şi frumoşi.

12, Când câinii latră la lună, ne spun de fapt că va veni ger mare.

13. Pisica ne anunță că va fi vreme rea dacă doarme ghemuită, cu lăbuţele sub ea, sau când îşi linge blana şi se uită la sobă.

De asemenea din moși-strămoși, țăranii aflau cum va fi vremea în următorul an folosind o metodă inedită: călindarul‘ cu ceapă.

Acest obicei este păstrat încă înunele gospodării ale țăranilor români, în noaptea de Anul Nou sau între Crăciun și Revelion. Atunci se alege o ceapă mare și sănătoasă, se curăță de coji și se taie în două. De la exterior începând, se desprind 12 foi care se aliniază în ordine pe pervazul ferestrei sau pe o suprafață uscată de lemn. Fiecare foaie se botează cu numele unei luni a anului, în succesiunea lor, pentru lunile cu zile multe foi mai mari, pentru cele mai scurte, foi mai mici.

Foarte interesant și..  A așteptat să vină iarna pentru a pune o șoseta pe bordul mașinii. Motivul e genial!

În fiecare foaie se pune în mod egal câte un vârf de cuțit de sare și se lasă până a doua zi dis de dimineață. Sarea topită peste noapte va indica negreșit vremea din luna respectivă. Dacă într-o foaie de ceapă nu este deloc apă, se știe că luna respectivă va fi secetoasă, iar cu cât este mai multă apă, cu atât va fi timpul mai ploios.

Semnele de iarnă grea, cu ger năprasnic se anunță atunci când: păsările se ascund în tufişuri; stelele strălucesc noaptea foarte puternic; picăturile de pe frunze se preling mai încet decât de obicei; focul şi tăciunii par mai aprinşi decât suntem obişnuiţi; când se face foarte multă ghindă; când păianjenii ţes două sau trei pânze una peste alta în timpul nopţii;  când sunt şoareci de munte puţini; când năpârlesc oile de timpuriu.

Și animalele de casă ne dau semne atunci când acestea simt că urmează o perioadă cu vreme rea, indiferent de anotimp. Câteva dintre aceste semne sunt:

•dacă pisica strănută, se spală cu lăbuţele pe la urechi ori se uită lung pe fereastră se anunţă ploaie, iar dacă se cuibăreşte cu spatele la foc înseamnă că vine furtuna.

• tot pisica ne anunţă că va fi vreme rea dacă doarme ghemuită, cu lăbuţele sub ea, sau când îşi linge blana şi se uită la sobă.

• dacă îşi ascute ghearele de covor ne prevesteşte vânt puternic.

• câinele când mănâncă iarbă, se tăvăleşte în casă pe podea sau se scarpină foarte mult ne anunţă că va ploua sau va ninge (în funcţie de anotimp).

• vacile ne anunţă vremea rea când stau apropiate şi vânt puternic când aleargă cu coada în sus.

• dacă vitele ling pereţii, trunchiurile şi pietrele sau dacă se culcă în loc să pască se anunţă ploaie.

• caii anunţă furtună când stau cu spatele la un pâlc de copaci sau de tufe

• iarna, când câinii latră la lună, ne spun de fapt că va veni ger mare.

Surse selective identitatea.ro  https://fiipopular.com


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentCe îți indică sughițul, tiuitul urechilor, trosnirea articulațiilor si respirația șuierătoare despre organismul tău?
Articolul următorÎncălzirea globală – un mit? Date ştiinţifice trucate pentru a ascunde „răcirea globală” descoperite de hakeri