miercuri, aprilie 17, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cercetătorii au aflat ce se întâmplă cu omul imediat ce moare

Cercetătorii au făcut o analiză detaliată asupra procesului prin care corpul uman se transformă după ce încetează să mai trăiască. În momentul morții, corpul începe să sufere transformări complexe și profunde, iar energia și oxigenul din organism se epuizează rapid, lăsând orice element vital fără funcție.

De-a lungul timpului, numeroși savanți și filosofi s-au întrebat de ce murim, dar puțini au studiat ce se întâmplă în momentul în care procesul morții începe. Chiar dacă știința și medicina au descoperit mai multe modalități de prelungire a vieții, moartea rămâne inevitabilă, așa cum susține și Daily Mail.

Primele secunde și ore după moarte sunt critice pentru organism, deoarece oxigenul este rapid epuizat, iar activitatea creierului încetează. Neuronii nu mai sunt activi, iar creierul încetează să mai transmită hormonii necesari diferitelor funcții ale corpului. În acest timp, energia din corp este și ea epuizată, astfel că mușchii încep să se relaxeze, inclusiv cei ai aparatului excretor, care nu mai pot reține urina și materiile fecale. În plus, corpul începe să capete o culoare vineție datorită stagnării sângelui, urmată de paloare. În următoarele 14-48 de ore, celulele încep să se deterioreze din cauza lipsei de energie, iar calciul se scurge în mușchi și articulații, cauzând contracția acestora.

Imediat după aceste procese, corpul decedat începe să se descompună. Celulele moarte se acumulează, iar necirculația sângelui duce la creșterea dioxidului de carbon și a acidității țesuturilor. Celulele se dezintegrează și eliberează citosol, care conține proteine și enzime. Bacteriile anaerobe din tractul gastro-intestinal încep să consume organele interne, ceea ce duce la procesul de putrefacție, care eliberează un miros puternic și neplăcut. Acest miros atrage muște, gândaci și alte insecte necrofage, care depun ouă în țesuturile descompuse, de unde se dezvoltă larvele.

După câteva săptămâni, viermii pot consuma până la 60% din țesuturile cadavrului, eliberând lichide și gaze de descompunere. După 20-50 de zile, procesul de fermentație atrage alte insecte și ciuperci.

Aceste transformări fiziologice care apar în corpul nostru în momentul morții au fost studiate de către cercetători în ultimii ani. Un studiu publicat în jurnalul cientific PLOS One în anul 2016 a arătat că există o legătură între deces și modificări semnificative ale microbiomului intestinal. În acest studiu, cercetătorii au analizat mostre de materii fecale de la indivizi sănătoși și de la indivizi care tocmai muriseră. Ei au descoperit că microbiomul intestinal al celor decedați avea un conținut mult mai mare de bacterii patogene și un nivel mai scăzut de bacterii benefice decât al celor sănătoși.

Foarte interesant și..  Petrolul NU provine din materie organică și NU se epuizează. Zăcămintele de țiței se refac singure

În plus, o altă cercetare publicată în revista Nature în 2018 a arătat că în timpul morții, nivelul de energie din celule scade rapid, ceea ce duce la eliberarea de molecule de stres. Aceste molecule de stres pot provoca inflamații și deteriorarea organelor interne, ceea ce poate afecta calitatea țesutului și a organelor, chiar și înainte de moarte.

Pe lângă aceste aspecte, cercetătorii au descoperit că există o serie de procese biologice care se întâmplă la nivel molecular în momentul morții, inclusiv modificări ale expresiei genelor și epigenetice. Un studiu publicat în revista Science Advances în 2019 a arătat că după moarte, există o serie de modificări epigenetice care se întâmplă în celule, inclusiv modificări ale metilării ADN-ului și ale istoricului de histonă. Aceste modificări pot afecta genele care reglează dezvoltarea și funcționarea celulelor, iar unele dintre ele pot rămâne chiar și după ce celula a murit.

Deși moartea poate fi un subiect delicat și trist, cercetările din domeniul medicinii și științei ne ajută să înțelegem mai bine ceea ce se întâmplă în momentul morții și cum putem îmbunătăți calitatea vieții înainte de moarte. În plus, aceste cercetări pot avea implicații importante în dezvoltarea de noi terapii și tehnologii care să ne ajute să prelungim viața și să ameliorăm suferința în cazurile în care aceasta este inevitabilă.

Articole asemănătoare

5 COMENTARII

  1. Despre Spirit să vorbim că despre trup știe toată lumea ce se produce cum se descompune .Am citit și eu multe de 30 ani tot citesc reviste etc .Și am stat cu părinții mei care au decedat mama 2018 și tata 2020 .Mama zicea că este o femee a venit în camera la ia și tata era acolo dar numai ia vedea . Ma trimis so văd zicea este după sobă unde era patul ei și nu mai stătea acolo a făcut schimb de pat cu tata . Zice iar a doua zi este acolo o văd eu e cu taicătu ea este după sobă .Avea frică dar nu spunea și nici eu nu iam zis că a venit să o ia adică o va ajuta să plece pe lumea de dincolo ca ghid spiritual . Am citit asta dar nu iam zis că era neliniștită nu mai judeca avea o supărare pe noi din urmă nu ne vedea ca înainte .Tata la fel el auzea că îl strigă cineva .Cu el mam chinuit puțin că pleca eșea pe poartă și auzea cum îl strigă și culmea a ieșit în drum spre cimitir o lua zicea iuazi cum tu nu auzi . Zic nu dar cite te strigă am zis și mia zis nașa iauzi .Adică nașa de cununie era vecină de casă moartă cu 30 ani în urmă .Dar eu știu că mam rugat la CER să nu mă lase cu ei să mă chinui și să mii țină pe picioare pînă le vine rîndul să plece . Așa a fost .sau stins fără suferințe boli .Doar mama a stat la pat după ce am duso cu salvarea au dato dormind și a duso o soră la un Sanatoriu a stat 16 zile doar cu perfuzii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.