Explicații medicale pentru cea mai cruntă durere pe care o simt oamenii: durerea sufletului

Suferinţa psihică este conştientizată, în general, de cei care suferă un dezechilibru emoţional. Această instabilitate poate fi provocată de o dezamăgire în dragoste, decesul cuiva drag sau chiar anumite stări conflictuale. Adesea, rana afectivă este însoţită si de o durere trupească.

0
1927

Sufletul este psihicul uman, iar principala caracteristică a acestuia este conștiința, respectiv funcția care ne diferențiază de animale, explică psihologul Adrian Sandu. Termenul „psihic“ își are originile în limba greacă și nu puțini au fost cei care au încercat, de-a lungul timpului, să descifreze misterele sufletului uman. Majoritatea specialiștilor au localizat  sufletul la nivelul creierului uman.

Regretatul Mielu Zlate, fost profesor universitar și șef al Catedrei de Psihologie din cadrul Universității București, spunea că psihicul este o forma de reacție a organismului la solicitările mediului sau „o construcție mintală care se exteriorizează prin comportament”.

Intuitiv, mulți dintre cei care au experimentat suferința sufletului au asociat acest tip de durere cu inima, dar cercetătorii au respins categoric această ipoteză.  Starea de nefericire este identificată la nivelul creierului, organ al gândirii și al conștiinței umane puternic legat de stări precum depresia și anxietatea.

”Ne doare sufletul- metaforic spus- atunci când planul emoțional- afectiv al unui individ suferă transformări, de exemplu suferă pușee depresive din cauza unor traume -decese, stări conflictuale, suferințe din dragoste etc. În principiu, nefericirea atrage după sine „durerea sufletului” sau suferința psihica”, explică psihologul Adrian Sandu.

Între trup și suflet există o puternică interacțiune, căci orice durere trupească generează o stare psihică proastă, iar suferința sufletului este deseori însoțită de durere fizica. Cel mai grav însă, “durerea sufletului” vine la pachet cu pusee depresive.

Suferința sufletului poate fi evitată prin eliminarea tuturor gândurilor negative, prin autosugestie pozitivă. Psihologii sunt de părere că o persoană optimistă, care socializează mult, poate depăși mai ușor un dezechilibru emoțional. Însă, cei cărora viața le oferă tot felul de episoade traumatizante nu trebuie să ignore suferința psihică, ci să ceară consiliere psihologică, altfel riscă să dezvolte diverse afecțiuni psihice.

Foarte interesant și..  Planta care oprește căderea părului. Cum se obține soluția?

Sursa: pentrusuflet.com

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.