Muammar Abu Minyar al-Gaddafi numit și Colonelul libian a reprezentat un puternic opozant al puterilor occidentale.

S-a născut într-o familie de beduini(arabi nomazi) din apropierea orașului Sirt. A urmat școala din Fezzan și academia militară libiană. De asemenea a mers la cursuri de perfecționare la academiile militare din Atena, Grecia și în Marea Britanie .

GaddafiLa 1 septembrie 1969, Gaddafi,cu sprijinul unor ofițeri a dat o lovitură de stat (regele Libiei fiind plecat în Turcia la tratament) și a proclamat „Republică Arabă a Libiei”. El sprijinea rebelii care se declarau anti-occidentali sau anti-imperialiști (lozinci neocomuniste).

gaddafi-generalAvea o ținută excentrică și purta adesea ochelari de soare. Supărat pe o parte din liderii europeni a expulzat toți italienii din Libia (in 1970).

Basescu GaddafiNemulțumit de acordul dintre Organizația pentru Eliberarea Palestinei și Israel a mai expulzat 30.000 de palestinieni.
Noul regim creat de acesta a fost numit „socialism islamic” sau „democrație populară”.

Muammar-GaddafiS-a menținut totuși mica proprietatea privată însă, întreprinderile mari au fost naționalizate
În 1977 desființează republica și instaurează jamahiria (care în limba arabă înseamnă „domnie a maselor”).
Libia a ocupat în 1973 un teritoriu pe care îl revendica și Ciadul. În 1994, Curtea Internațională de Justiție a dat câștig de cauză Ciadului în acest conflict.
Se consideră că a sprijinit gruparea „Septembrie Negru” care a atacat lotul israelian la Jocurile Olimpice de la München în 1972, omorând 11 atleți. Ca orice arab care se respectă Colonelul a avut și mulți copii (9).
Conducătorul libian a făcut numeroase excese. Un membru al diplomației libiene din timpul regimului Gadafi a declarat BBC că un bărbat bănuit că ar fi avut relații intime cu soția liderului a fost sfâșiat cu două autovehicule,

Colonelul a pus la cale mai multe atentate care s-au soldat cu prăbușirea unor avioane de pasageri, a violat împreună cu fii săi, 5 membre ale Gărzii Amazoniene ( garda sa de elită formată sin femei). Femeile erau folosite in garda sa pentru ca rebelii arabi ezitau sa le ucida .

Același fost demnitar declara că a comis și alte violuri și a dispus uciderea opozanților regimului sau.
A murit însă în condiții suspecte. Conform mediafax.ro sunt câteva scenarii: liderul libian ar fi fost ucis în schimbul de focuri cu rebelii sau asasinat de un spion francez, infiltrat în grupul de rebeli.

Sunt și videoclipuri pe Internet care îl prezintă pe Gaddafi capturat de rebeli care cântă „Dumnezeu e mare!” în arabă, şi îl supun mai multor umilinţe. A fost bătut, batjocorit şi sodomizat înainte de a fi împuşcat de aproape.

Există și o altă filmare în care rebelii se fotografiază cu trupul lui Gaddafi pe care îl prezintă ca trofeu.
Un lider controversat a avut parte de un sfârșit tragic.


Surse: mediafax.ro, BBC news, wikipedia

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here