Puțini dintre medicii de top din Europa se gândesc la binele pacienților, nu doar la câștiguri materiale. Printre ei se numără și neurochirurgului Leon Dănăilă care, cu mâinile de aur, a schimbat vieți.

Acad. Prof. Dr Leon Dănăilă se află printre cele 5.000 de personalităţi importante ale lumii. Are faima de cel mai bun neurochirurg din Europa. El a scăzut rata mortalităţii la intervențiile chirurgicale pe creier de la 50-60% la doar 3-4%, a introdus microscopul operator şi a fost primul dintre medicii din țara noastră care a făcut operaţii pe creier cu laser.

Este membru al unor instituții de prestigiu ( al Academiei Române, al Academiei de Ştiinţe Medicale şi a altor 21 de academii şi societăţi ştiinţifice din lume). Clinica de neurochirurgie din Bucureşti există astăzi și datorită lui.

Nu pierde nopțile: se culcă la ora 21, se trezeşte la 4, citeşte cărţi de specialitate două ore apoi pleacă la spital. De la 7 la 8 oferă consultaţii gratuite, continuă cu vizita zilnică prin saloane şi pe la 9-10 intră în operaţii. Este un geniu cu viaţă de ascet, care atinge nemurirea prin faptele sale.

Prof. Dr Leon Dănăilă are peste 50 de ani de neurochirurgie, ani în care a făcut aproape 40.000 de operaţii. Este în prezent şeful secţiei de neurochirurgie vasculară pe care a înfiinţat-o în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Dr Bagdasar-Arseni, și face aproximativ 1.000 de operaţii pe an.

„Se spune că cel mai bun neurochirurg trebuie să aibă ochi de vultur, mâini de femeie şi inimă de leu. Neurochirurgia vasculară este cea mai grea specialitate din neurochirurgie, şi împreună cu cea cardiacă este cea mai grea din cadrul chirurgiei. Neurochirurgia e un domeniu în care trebuie să citeşti foarte mult, altfel nu ai cum să faci performanţă. Încă de mic citeam pe rupte. În facultate îmi spuneau „şoarece de bibliotecă”, declara doctorul Dănăilă.

Iată și crezul său:

„Fiecare celulă umană este sfântă. Credinţa mea este că Dumnezeu, prin mine, ajută bolnavii pe care ajung să-i operez. Dumnezeu mi-a dat mâini, mi-a dat suflet, mi-a dat judecată şi eu trebuie să le utilizez pentru binele oamenilor. Pentru bolnavi, pentru ei fac totul. Dacă te dedici acestei meserii, trebuie să renunţi la foarte multe lucruri. Să ajuţi un bolnav, să vezi că a reînviat după ce l-ai operat, înseamnă una dintre cele mai frumoase satisfacţii posibile. Să redai viaţa cuiva cred că este cel mai important lucru de pe lumea asta. Să salvezi un om, de exemplu să-l operezi la coloana vertebrală, să fie paralizat, să-i scoţi tumora şi el să înceapă să meargă, e una dintre minunile care îţi încântă sufletul.”, afirma doctorul.

„Am operat preşedinţi de state, prim-miniştri şi miniştri din România şi străinătate, oameni din clasa medie, vagabonzi, boschetari, chiar şi criminali. Pentru mine nu contează ce statut social sau meserie au, caut doar să le salvez viaţa. Zicala mea favorită este „pentru mine toţi bolnavii sunt regi”, a mai adăugat doctorul Dănăilă.

[fbvideo link=”Fiecare celulă umană este sfântă” width=”640″ height=”480″ onlyvideo=”1″]

Sursa: activenews.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here