loading...

În peste 90 de ani de viaţă, Regele Mihai a avut 38 de maşini, a condus timp de 85 de ani peste două milioane de kilometri şi nu a avut un instructor auto. A învăţat singur.

Familia regală i-a descoperit dragostea faţă de maşini foarte devreme. Principele Mihai avea numai şase ani când a primit prima sa maşină, în 1927. Este vorba despre o maşină electrică englezească numită „Gândacul Roşu”.

La împlinirea vârstei de 91 de ani, Principele Radu i-a oferit Majestăţii Sale Regele Mihai, albumul  despre pasiunea sa de o viaţă, maşinile: „Maşinile regelui”.

„Cu un fel de sfială amestecată cu discreţie, regele spune uneori, în familie sau printre cunoscuţi, despre pasiunea sa pentru maşini: «Cred că m-am născut cu volanul în mână.» De-a lungul anilor, automobilele, avioanele , precum şi «maşinăritul» în atelierul său auto au fost deopotrivă un hobby şi un fel de a se apăra de toate presiunile şi tensiunile vieţii.(…) Majestatea Sa a găsit în condusul automobilului preocuparea sportivă a minţii care să-l menţină în echilibru. Astăzi, după optzeci şi cinci de ani de condus, regele se urcă la volan cu aceeaşi siguranţă discretă, cu o plăcere sfioasă, cu o robusteţe uşor de remarcat. Tratează maşina cu respect, cu atenţie, are un anume fel profund de a «simţi» motorul, pe care îl ascultă cu sufletul şi cu mintea. Automobilul pe care îl conduce, ca şi traficul auto şi celelalte maşini de pe şosea, sunt tratate de Rege tot atât de frumos şi de respectuos pe cât sunt trataţi oamenii pe care îi întâlneşte zi de zi”, notează Principele Radu.

„A avut de mic copil pasiunea motoarelor, a automobilelor de toate felurile. Regele nu a avut o atitudine frivolă faţă de maşini. Nu le-a colecţionat ca pe trofee de arătat celorlalţi, nu le-a tratat cu orgoliu sau cu pasiune capricioasă. Regele şi-a privit maşinile ca pe o sursă de echilibru, de perfecţiune, ca pe un model de izbândă a mâinii omului.(…)”, mai spune Principele Radu.

Principele Mihai nu a avut un instructor auto. A învăţat singur. „A  furat arta şofatului de la şoferii Palatului Regal. Prima sa maşină adevărată – Morris 1927- a primit-o la vârsta de opt ani, în anul 1929, de la unchiul său Principele Nicolae.”

„Regele Mihai a avut 38 de maşini de-a lungul a 90 de ani de viaţă, la care se adaugă patru jeepuri militare americane, toate originale, unele dintre ele primite în dar, altele recondiţionate de Rege, personal. În cei aproape 85 de ani de condus maşina, Regele a stat la volanul maşinilor lui de-a lungul a peste două milioane de kilometri.”

Maşina de suflet a Regelui Mihai a fost un emblematic Jaguar albastru, a fost comandată special pentru Regele Mihai în 1937. Maşina a fost vândută pentru prima oară şapte ani mai târziu. De atunci, şi-a schimbat de mai multe ori proprietarul, până în 1973, când a fost cumpărată de Radu Portocală, diplomat şi anticomunist convins.

Maiestatea Sa şi-a revăzut maşina preferată la doi ani după Revoluţie. Automobilul, despre care experţii spun că a marcat începutul unei noi ere în istoria firmei Jaguar, se află în acest moment în Olanda. A ajuns să valoreze 1 milion de dolari. Întreaga poveste e cuprinsă în volumul „Istoria întortocheată a Jaguarului albastru”, scrisă chiar de Radu Portocală.

Acum se mai citește și:  Se modifică REGULILE! Adio, ÎNMATRICULARE! SCHIMBAREA URIAȘĂ, care îi va afecta pe șoferii români

Surse selective: romanialibera.ro; jurnalul.ro; digi24.ro.

 


E MĂCEL în PĂDURILE ROMÂNIEI! MAFIA PĂDURILOR vrea ca acest clip sa fie șters. LUAȚI atitudine ACUM, pana nu va fi prea TÂRZIU! VEDEȚI! CLIPUL VIDEO AICI.


Best NEWS

Te-ar mai putea interesa

DISTRIBUIȚI
loading...

CELE MAI CITITE ARTICOLE DIN ULTIMELE ZILE


ÎN ATENȚIA CITITORILOR !!! Vă rugăm ca în comentariile dumneavoastră să folosiți un limbaj decent și fără atacuri la persoană. Nu aprobăm comentarii care conțin link-uri către alte site-uri, sau cele care conțin injurii, ori atacuri la persoană. Acceptăm orice critică, doar dacă este însoțită de un limbaj decent, care respectă regulile bunului simț. Responsabilitatea juridică a opiniilor dumneavoastră exprimate AICI vă aparține în totalitate. Vă mulțumim pentru că ne urmăriți! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here