NEWS ALERT
Nu e de râs! Cum poți scapă definitiv de păduchii de cap cu ajutorul unor ingrediente banale

Produsele lactate și mai ales brânzeturile fac parte din dieta zilnică, atât a copiilor, cât şi a adulţilor. Însă, unele produse de pe piaţă sunt adevărate otrăvuri. În compoziţia lor există multe substanţe chimice.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a cumpărat din supermarketuri şi hipermarketuri 34 de tipuri de brânzeturi, pentru a face un studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte denaturarea unor sortimente de brânzeturi cu impact asupra bugetului şi sănătăţii consumatorilor.

Analizele experților APC au arătat că mozzarella este legată cu amidon, brânza maturată este plină de natamicină (aditiv alimentar cu acţiune antibiotică), caşcavalul are clorură de calciu ( potenţiator de arome, agent de întărire şi acidifiant), şi că în unele brânzeturi semi-tari este nitrat de sodiu (aditiv alimentar cancerigen).

Reţeta tradițională de caşcaval de odinioară nu pare să mai aibă nicio legătură cu cea după care este făcut caşcavalul din comerţ. El conţine clorură de calciu (soluţie pentru deszăpezirea străzilor), ulei de palmier, amidon, derivaţi din lapte, gelatină etc.

Pentru obţinerea unui kilogram de brânză de cheag este nevoie de 6 – 10 litri de lapte, manopera, transportul şi prezentarea pentru comercializare sunt activităţi în care lucrează oameni şi care costă. Chiar dacă laptele ar fi socotit la un leu pe litru de către fermierul care nu poate să-l vândă într-o reţea de producţie, iar toate activităţile le-ar suporta el şi familia sa, kilogramul de brânză ar costa cel puţin 12-15 lei.

Dacă însă se adaugă marje de profit minim, nu s-ar putea obţine brânză sub 15 lei/kg. Acest calcul simplificat arată că o mare parte a sortimentului de brânzeturi, vândut la preţuri foarte modeste (7-12 lei/kg), nu conţine decât puţin lapte sau constituie produse realizate din alte materii prime, mai ales  din uleiuri hidrogenate sau nehidrogenate, folosind ingrediente care asigură precipitatului o consistenţă şi proprietăţi organoleptice specifice brânzei.

Deoarece mulţi dintre consumatorii acestor produse nu ştiu cum este gustul brânzei adevărate, se obişnuiesc cu astfel de produse şi le cumpără constant, iar comercianții nu-şi fac nicio problemă de conştiinţă în legătură cu efectele afacerilor lor asupra sănătăţii consumatorilor.

„În ultimii ani asistăm la un proces de denaturare legală a brânzeturilor din cauza vidului legislativ din acest domeniu, fapt care a dus atât la prejudicierea economică a producătorilor oneşti, proces care a culminat, în unele situații, chiar cu dispariţia acestora, cât şi la o afectare a intereselor economice ale consumatorilor, punându-le acestora chiar sănătatea în pericol.

În aceste condiţii, până când prin intermediul unor legi se va interzice producţia şi comercializarea unor astfel de produse, singura măsură menită să-i protejeze pe consumatori rămâne informarea acestora prin realizarea de studii, care să demaşte astfel de practici, astfel încât consumatorii să nu mai achiziţioneze produse de o calitate scăzută şi cu încărcătură chimică ridicată, fapt ce va duce în cel mai scurt timp la dispariţia unor astfel de produse datorită cererii scăzute pentru acestea, nemaiexistând astfel interesul economic din partea unor astfel de producători pentru fabricarea unor astfel de produse”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC.

Sursa: m.cugetliber.ro


ATENȚIE!!!! Dacă aveți peste 40 de ani CITIȚI URGENT ASTA! Este o informație care vă poate salva viața. Detalii AICI.


Instalează aplicația INFOALERT pentru a afla PRIMUL ultimele noutăți!Instaleaza aplicația INFOALERT din GOOGLE PLAY


loading...

ȘTIREA ZILEI pe infoalert.ro

Prietenii tai deja au apreciat pagina noastra. DA SI TU UN LIKE AICI! Multumim!

Lasă un răspuns