În articolul „E o enormitate a afirma că ne-am născut ortodocşi” semnat de Răzvan Theodorescu şi publicat pe site-ul historia.ro, academicianul face afirmaţii considerate de foarte mulţi cititori ca fiind rasiste la adresa popoarelor ortodoxe, și nu numai.

loading...

Theodorescu îi critică pe ortodocşi pentru că nu muncesc, doar se roagă şi aşteaptă ca Dumnezeu să le dea de toate, în opoziţie cu protestanţii care iubesc munca, sunt adepţii principiului „Times is money“ şi trudesc din greu ca să fie plăcuţi lui Dumnezeu.

De asemenea, academicianul consideră că „Ortodoxia este legată de o anumită rămânere în urmă economică”.

De altfel, opinia lui Răzvan Theodorescu nu este singulară.  Istoricul Neagu Djuvara semna, în urmă cu câţiva ani, articolul „România a rămas în urmă şi fiindcă e ortodoxă” în care afirma că printre cauzele rămânerii în urmă a României se numără şi apartenenţa ei la ortodoxie (România Liberă).

Răzvan Theodorescu: „În primul rând, dacă luăm în considerare cercetările şcolii de Sociologie a Religiilor, constatăm o problemă a raportului său economie-religie; pretutindeni calvinii sunt mai bogaţi decât luteranii, luteranii mai bogaţi decât catolicii, aici se oprea analiza lui Max Weber. Extinzând teoria, catolicii sunt mai bogaţi decât ortodocşii şi ortodocşii, mai bogaţi decât islamicii, cu excepţiile artificiale: Luxemburg şi Qatar. Asta, din cauza unui tip de educaţie pe care ţi-l dă Ortodoxia, care nu este cel al protestantului. Consider că Ortodoxia e legată de o anumită rămânere în urmă economică. Protestantul ştie că el este o fărâmă, un nimic în mâna dumnezeirii, el este născut din păcatul lui Adam şi al Evei şi trebuie să muncească continuu ca să-i placă lui Dumnezeu. Trebuie să fie adeptul lui „Times is money“ şi chiar să se bucure puţin de plăcerile trupului. Răsăriteanul, de la Sfinţii Părinţi din secolul al IV-lea, ştie că omul este o parte din Dumnezeu, este făcut aidoma Lui, de aceea când se căsătoreşte în Biserică i se pune o coroană pe cap pentru că, pentru o clipă, este Împăratul lumii. Şi pentru că este asemenea lui Dumnezeu, Dumnezeu îl ajută. Dumnezeu îi face de toate, iar el stă, se uită, se roagă, se mai joacă cu nişte mătănii, aici se înrudeşte cu islamicul. Este o altă educaţie.

Citeşte tot articolul pe historia.ro.


ATENȚIE! VĂ AVERTIZĂM că dacă dați CLICK AICI veți urmări IMAGINI video NĂUCITOARE. Filmarea poate crea panică de aceea nu va fi afișată pe această pagină.

 


Prietenii tăi deja au apreciat pagina noastră. DĂ ȘI TU UN LIKE! Mulțumim!

NU RATA ȘTIREA ZILEI!

DISTRIBUIȚI
loading...

CELE MAI CITITE ARTICOLE DIN ULTIMELE ZILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here