Specialiștii Institutului de Boli Infecțioase Matei Bals spun ca riscul de îmbolnăvire in cazul lor este mult mai mare pentru ca nu au fost niciodată vaccinați

loading...

60% dintre români sunt in aceasta situație periculoasa. Iar când vine vorba de HIV, cifrele sunt si mai sumbre – mai putin de 18% din populație a făcut un asemenea test si in fiecare an apar o mie de noi cazuri.

Medicii atrag atenția ca riscul de îmbolnăvire este mult mai mare la cei care nu se vaccinează împotriva acestor boli.

Adrian Steinu Cercel, manager Institutul Matei Bals:”Mamele sa se testeze. Avem mijloace prin care putem sa facem prevenirea transmiterii de la mama la fat” . In Romania doar 10% dintre cei care sufera de Hepatita C sunt diagnosticati si tratati. Iar in ultimii ani au fost identificate 21 de mii de persoane care au virusul HIV, cele mai multe cu vârste cuprinse intre 25-29 de ani.

Conform stirileprotv.ro, consumul de droguri injectabile este printre cauzele principalele ale raspandirii hepatitelor sau virusului HIV. Si asta pentru ca de multe ori seringa folosita de o persoana infectata ajunge la un alt consumator.

In functie de tipul virusului care a provocat infectia, hepatita se poate vindeca in mod spontan, dispare in cateva luni ca urmare a tratamentului sau poate evolua spre ciroza si cancer hepatic.

In cazul hepatitei virale, 3 tipuri sunt mai frecvente: hepatita virala A, hepatita virala B si hepatita virala C. Mai rar, pot sa apara si formele de hepatita virala D (Delta), hepatita virala E si hepatita virala G. Noi dovezi stiintifice aduc insa in discutie existenta unor alte virusuri hepatice, mai putin cunoscute.

Dintre acestea, cele mai putine riscuri de cronicizare sunt in cazul hepatitei A. Tipurile B si C in formele cronicizate, pot fi deosebit de agresive, de multe ori avand evolutie fatala. De exemplu, virusul hepatitei B este considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun.

15-25% dintre pacientii infectati cronic cu virusul hepatitei B mor din cauza complicatiilor bolii. Nici in privinta hepatitei virale C lucrurile nu stau mai bine, 80% din totalul cazurilor devenind cronice. Si ca o comparatie, hepatita cronica B netratata conduce intr-un ritm de 3-4 ori mai rapid decat hepatita cronica C la ciroza si cancer hepatic.

Primele semnale care ar trebui sa atragă atenția asupra posibilității de a fi contractat boala sunt oboseala, stările de voma, durerile abdominale cauzate de marirea ficatului, îngălbenirea pielii si a scleroticii ochilor, pigmentarea brun inchis a urinei, durerile musculare, febra.

Vestea proasta este ca, atat in cazul hepatitei B, cat si in cel al hepatitei C, rar apar simptomele specifice. Pacientii ajung la medic destul de tarziu, cand boala s-a cronicizat, iar tratamentul nu mai actioneaza eficient. In aceste conditii, testarea permanenta este deosebit de importanta.

Virusul hepatitei B se transmite prin contact cu sangele sau cu secretiile unei persoane infectate, prin intermediul transfuziilor de sânge, a contactului sexual neprotejat, folosirii in comun a obiectelor de igiena personala, piercing-ului, tatuajelor, tratamentelor de acupunctura. De asemenea, mama ii poate transmite copilului virusul, la nastere.

Virusul hepatitei C se transmite numai prin sânge, astfel incat cele mai periculoase sunt transfuziile in centrele medicale, echipamentele medicale sterilizare in mod necorespunzător, utilizarea in comun a acelor de seringa (consumatorii de droguri) si contactul sexual neprotejat.


ATENȚIE! VĂ AVERTIZĂM că dacă dați CLICK AICI veți urmări IMAGINI video NĂUCITOARE. Filmarea poate crea panică de aceea nu va fi afișată pe această pagină.

Citește mai multe pe csid.ro


Prietenii tăi deja au apreciat pagina noastră. DĂ ȘI TU UN LIKE! Mulțumim!

NU RATA ȘTIREA ZILEI!

DISTRIBUIȚI
loading...

CELE MAI CITITE ARTICOLE DIN ULTIMELE ZILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here