DISTRIBUIȚI
loading...

Vineri, 16 septembrie 2016, românii vor putea fi martorii unui fenomen astronomic deosebit. O eclipsă de lună în penumbră va putea fi observată de pe teritoriul ţării noastre între orele 21:56 şi 23:55.

Eclipsa de Lună din 16 septembrie 2016 debutează la ora 19.56, atinge momentul de maxim la 21.56 și sfârșește la ora 23.55. La momentul de start – când penumbra Terrei va începe se atingă suprafața Lunii, aceasta se va afla la o altitudine de numai câteva grade deasupra liniei orizontului și observarea acestui moment presupune absența obstacolelor fizice în direcția Est, scrie realitatea.net.

La momentul de maxim, Luna se va afla la o altitudine de 21,5 grade, iar la momentul de sfârșit al eclipsei – la o altitudine de 35,6 grade.

Eclipsa de lună în penumbră apare în momentul în care Soarele, Pământul şi Luna formează un aliniament aproape perfect. În timpul acestui fenomen, Terra blochează o parte din lumina solară care, în mod normal, se propagă pe suprafaţa Lunii, acoperind astrul selenar cu partea exterioară a umbrei sale, pe care specialiştii au denumit-o ,,penumbră”. Celelalte zone ale Lunii rămân, însă, expuse radiaţiilor solare, satelitul strălucind pe cer la fel de puternic precum în faza de lună plină.

Din aceste motive, este foarte greu de diferenţiat între faza de lună plină şi eclipsa de lună plină în penumbră.

La eclipsa din 16 septembrie, Luna nu va intra în umbra Pământului, ci în penumbră, ceea ce înseamnă că discul său nu se va întuneca prea mult. Chiar dacă nu vom avea o Lună întunecată (roșie sau cărămizie) tot vom putea vedea, în preajma maximului eclipsei, cum partea de sus a discului selenar va fi mai închisă la culoare decât partea de jos.

Luna va răsări cu puțin timp înainte de începutul eclipsei, dar intrarea în penumbră nu va fi vizibilă imediat. La ora 20 Luna se va afla foarte jos față de orizont, la numai 5 grade, fiind vizibilă la linia orizontului estic. La răsărit Luna va avea o nuanță gălbuie, totul datorat atmosferei terestre și nu eclipsei.

Următoarea eclipsă de Lună vizibilă din România se va produce în noaptea de 11 spre 12 februarie 2017.

Sursa: realitatea.net

 

 

 

 

 

 

 


ATENȚIE!!!! Ni se pregătește ceva MONSTRUOS. Lumea nu va ma fi la fel. Presa TACE. Detalii AICI


 


Prietenii tăi deja au apreciat pagina noastră. DĂ ȘI TU UN LIKE! Mulțumim!

NU RATA ȘTIREA ZILEI!

loading...

Lasă un răspuns