DISTRIBUIȚI
loading...

Ordonanța de urgenţă, aprobată miercuri de Guvern, precizează că DIICOT va functiona după noi reguli. Va cerceta mai multe infracţiuni conexe terorismului, dar nu se va mai ocupa de fapte care intră în competenţa Parchetului General.

Motivarea a fost legată de înmulţirea numărului de infracţiuni asociate terorismului, criminalităţii organizate sau a celei informatice.

Pentru combaterea terorismului, noi fapte sunt socotite infracţiuni. „Deplasarea unei persoane, de pe teritoriul statului al cărui cetăţean este sau de pe teritoriul căruia îşi are domiciliul sau reşedinţa, spre sau pe teritoriul unui alt stat decât cel al cărui cetăţean sau rezident este, în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism sau participării la acestea, ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregătire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru susţinerea, în orice mod, a unei entităţi teroriste se va sancţiona cu închisoarea de la 5 la 12 ani, iar tentativa infracţiunii se pedepseşte”, se specifică în textul Ordonanţei.

Incriminarea acestor fapte reprezintă transpunerea în legislaţia românească a Convenţiei Consiliului Europei pentru combaterea terorismului.

De asemenea, Guvernul a hotărât că procurorul şef conduce DIICOT ajutat de doi procurori şefi adjuncţi şi de doi consilieri.

Procurorului-şef al DIICOT îi sunt conferite prerogative în organizarea internă a direcţiei, recrutarea personalului, evaluarea, numirea sau revocarea procurorilor în/din cadrul direcţiei, pentru a fi consolidată capacitatea funcţională a acestei instituţii.

El exercită control direct asupra procurorilor din subordine, prin evaluare anuală, dar şi prin numire sau revocare a acestora, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

A fost mărită schema de personal cu 17 funcţii de specialişti pentru prelucrarea de date, indicii şi informaţii pentru instrumentarea dosarelor de spălare de bani.

„Am eliminat competenţa DIICOT în urmărirea anumitor infracţiuni, bancruta simplă, accesul ilegal la un sistem informatic, cerşetoria, exploatarea cerşetoriei şi, cel mai important, evaziunea fiscală.

Am făcut acest lucru pentru că evaziunea fiscală este o chestiune de interes naţional, strategic, iar împărţirea competenţelor între parchetele obişnuite şi o instituţie specializată cum este DIICOT nu aduce întotdeauna cele mai bune rezultate.

Ne-am gândit că este bine ca evaziunea fiscală să fie în competenţa unui singur tip de parchete, altele decât cele specializate astfel încât să putem vedea într-un termen scurt rezultate mai bune în ceea ce priveşte combaterea acestui fenomen”, spunea Raluca Prună, Ministrul de Justiţie.


ATENȚIE!!!! Ni se pregătește ceva MONSTRUOS. Lumea nu va ma fi la fel. Presa TACE. Detalii AICI


Sursa: digi24.ro


Prietenii tăi deja au apreciat pagina noastră. DĂ ȘI TU UN LIKE! Mulțumim!

NU RATA ȘTIREA ZILEI!

loading...

Lasă un răspuns