NEWS ALERT
Avertisment de la SEISMOLOGI. De ce anul 2018 va fi anul marilor cutremure

O catastrofă fără precedent ar putea avea loc într-un loc al lumii, deja măcinat de tensiuni și conflicte. Mai mulți ingineri și experți în domeniu atrag atenția că barajul de 13 kilometri care stavileste apele lacului Mosul din Irak riscă să se prăbușească.

Barajul din Mosul, în nordul Irakului, reține mai mult de 11 miliarde de metri cubi de apa adusă de râul Tigru.

O catastrofă ecologică de mari proporti ar putea fi astfel cauzată, 1 milion de oameni și-ar putea pierde viața iar alte milioane ar rămâne fără energie electrică.

Lacul Mosul se găsește la 60 de kilometri distanță de orașul controlat de gruparea Stat Islamic. Barajul stă în fața a 11 miliarde metri cubi de apă. Zidurile sale au început a fi construite în 1980, dovedindu-se o construcție riscantă încă la început deoarece pământul de sub ea este instabil, noteaza Blitz

Finalizat de Saddam Hussein în 1986 și amplasat pe gips solubil, nu a fost niciodată o structură extrem de stabilă, necesitând constant reparații pentru a-și menține integritatea.

În toți cei 36 de ani care au trecut de la construcția așa, a fost nevoie să fie acoperite multele găuri care au apărut în zid, pentru că acesta să nu se prăbușească. Un raport făcut de ingineri americani în 2006 arată că barajul de pe lacul Mosul este cel mai periculos din lume.

Construcția a devenit și mai instabilă după ce ISIS a preluat controlul asupra Mosulului în 2014 și, pentru ceva vreme, și asupra lacului. Atunci, toți cei 1500 de oameni care lucrau aici au fugit.

Când Statul Islamic a capturat barajul în 2014, retragerea din zonă s-a făcut cu tot cu echipamentele pentru reparații. Și chiar dacă kurzii au recucerit barajul șase săptămâni mai târziu, acesta rămâne în apropierea liniei frontului, iar kurzii sunt ocupați să lupte, nu să facă muncă de mentenanță.

„Este doar o chestiune de timp. Când zidurile se vor prăbuși, efectele vor fi mai dezastruoase chiar decât cele provocate de o bombă atomică”, spune un profesor expert.

O cercetare făcută în 2015 de Centrul Științific al UE a arătat că, dacă 25% din baraj ar fi distrus, ar urma efecte catastrofale: un val mare de 100 de metri ar înghiți Mosul, împreună cu oamenii, clădirile și tot ce există în zonă.

În acest moment, o companie italiană execută lucrări de consolidare la baraj în valoare de 300 de milioane de euro însă situația instabilă din zonă face ca finalizarea lucrărilor să fie mult întârziat.


ATENȚIE!!!! Dacă aveți peste 40 de ani CITIȚI URGENT ASTA! Este o informație care vă poate salva viața. Detalii AICI.


Instalează aplicația INFOALERT pentru a afla PRIMUL ultimele noutăți!Instaleaza aplicația INFOALERT din GOOGLE PLAY


loading...

ȘTIREA ZILEI pe infoalert.ro

Prietenii tai deja au apreciat pagina noastra. DA SI TU UN LIKE AICI! Multumim!

Lasă un răspuns