NEWS ALERT
Ciclonul Peter vine peste Olaf. Cum va arata vremea in urmatoarele zile in Romania

Multiplul medaliat Codrin Paul Oneci, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara, dezvăluie aranjamentele şi intrigile de culise din învăţământul preuniversitar din România. Mai precis, în cazul anumitor olimpiade, eforturile MENCS sunt unidirecționale, în sensul că pentru unii performeri, ministerul e mumă, iar pentru alții, ciumă.

În aparenţă, statul român, prin ministerul de resort, cel al educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice (MENCS), lasă senzaţia că nu face nici un efort în a le asigura toate condiţiile elevilor din ţară pentru ca aceştia să reprezinte România la diversele olimpiade internaţionale ce se desfăşoară anual, potrivit renasterea.ro.

Pe site-ul Ministerului Educaţiei, a fost publicată, recent, lista olimpicilor internaţionali premiaţi de MENCS pentru medaliile obţinute la o serie de competiţii desfăşurate anul trecut, printre premianţi regăsindu-se şi o parte dintre elevii care au participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (OIAA 2016) care s-a ţinut la Bhubaneswar, India, în perioada 9-19 decembrie 2016.

Datorită rezultatelor excelente obţinute de-a lungul anilor la această competiţie, ţara noastră participă la OIAA cu două echipe, România şi România Guest (Invitat), însă MENCS suportă doar costurile de deplasare ale primei echipe, în timp ce elevii din a doua selecţionată trebuie să-şi achite singuri cheltuielile de transport şi de cazare, care, în acest an, au fost de circa 12.000 lei!

Atât în 2015, la ediţia din Indonezia a OIAA, cât şi anul trecut, în India, din echipa România Guest a făcut parte şi timişoreanul Codrin Paul Oneci, actualmente elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, pentru care profesorii săi pregătitori, Dorina Cucu şi Simona Ivaşcu, precum şi directoarea Cerasela Bociu au făcut diligenţele necesare în scopul obţinerii unei finanţări de la Consiliul Judeţean Timiş, în cadrul unor proiecte înscrise în Agenda Culturală.

Restul banilor necesari a fost acoperit din sponsorizări: de la Continental Automotive (în 2015) şi din veniturile proprii ale şcolii (în 2016).

Codrin Oneci a transmis redacţiei Renaşterea Bănăţeană, prin intermediul profesoarei sale, o scrisoare deschisă adresată societății, în care își exprimă, pe șleau, nemulțumirea, frustrarea chiar, față de dublul standard cu care operează Ministerul Educației atunci când vine vorba de sprijinul acordat vârfurilor inteligenței școlare românești, în funcție de apartenența la liceele private sau la cele de stat.

Scrisoarea-articol, sugestiv intitulată „Învățământul românesc – o opinie personală”, în care prezintă detalii din culise,  explicând cum sunt demotivaţi elevii din liceele de stat. Iată un fragment:

Neplata burselor către elevii olimpici are o semnificație mult mai profundă decât cea financiară, readucând în discuție problema liceelor private, <fabricile de olimpici internaționali și de viitori lideri ai lumii>,  problemă care persistă de câțiva ani și care are deja repercusiuni negative în învățămăntul de stat din România. În ultimii ani auzim tot mai des în media despre rezultatele extraordinare obținute de elevii diverselor licee private din Capitală, întotdeauna prezentate în contrast cu liceele de stat, considerate depășite. Ideea superiorității performanțelor și scopurilor acestor licee private este deja încetățenită. Totuși, ceea ce nu s-a spus niciunde până acum este faptul că nici un liceu privat din România nu a reușit vreodată să intre în topul național al celor mai performante 10 licee din țară”. Citiţi mai multe pe www.renasterea.ro


ATENȚIE!!!! Dacă aveți peste 40 de ani CITIȚI URGENT ASTA! Este o informație care vă poate salva viața. Detalii AICI.


Instalează aplicația INFOALERT pentru a afla PRIMUL ultimele noutăți!Instaleaza aplicația INFOALERT din GOOGLE PLAY


loading...

ȘTIREA ZILEI pe infoalert.ro

Prietenii tai deja au apreciat pagina noastra. DA SI TU UN LIKE AICI! Multumim!

Lasă un răspuns