Un proiect legislativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne ar putea duce la dispariția cardului de sănătate. Concret, ministerul crea introducerea unui nou document de identificare, cel electronic, care ar putea înlocui cardul de sănătate. Potrivit proiectului, și minorii vor avea o carte electronică de identificare.

Ministerul Afacerilor Interne vrea introducerea cărții electronice de identificare (CEI), un document care va permite autentificarea online pentru a beneficia de diverse servicii electronice. CEI ar urma să asigure și funcționalitatea cardului de sănătate, care, astfel, și-ar înceta valabilitatea. Reprezentanții MAI spun că scopul cărții electronice de identificare este „simplificarea interacţiunii cu autorităţile publice”, scrie Libertatea.ro.

„Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacţiunii cu autorităţile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice. Textul propus prevede posibilitatea obţinerii unei cărţi de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate”, informeaza MAI. Detalii legate de acest proiect puteți citi si in expunerea de motive AICI.

Opţional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi.

Cartea de identitatea și cartea electronică de identitate se vor elibera cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele de 0-14 ani, cu o valabilitate de 4 ani, pentru persoanele de 14-18 ani, și cu o valabilitate de 10 ani, pentru cei cu vârsta peste 18 ani. Potrivit proiectului de lege, persoanele care nu doresc CEI pot opta pentru carte de identitate simplă.

În cartea de identitate electronică vor apărea:

a) datele din formatul tipărit (numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu excepţia semnăturii olografe a titularului;

b) prenumele părinţilor titularului;

c) un certificat şi, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001;

d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Cartea electronică de identitate conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

Proiectul mai spune că CEI ar urma să fie produse de Imprimeria Naționala, care ulterior va stabili și costul.

Propunerile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi trimise pe adresa de e-mail transparenta@mai.gov.ro, în termen de 10 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here