Situată în județul Suceava, în mijlocul secțiunii montane Iacobeni – pasul Prislop, la 20 de km de stațiunea turistică Vatra Dornei, comuna Ciocăneşti este un adevărat muzeu în aer liber. Toate casele sunt pictate sau încondeiate – cum spun localnicii,  iar acest lucru i-a adus un renume național și mondial.

Casele din comună sunt ornate cu motive tradiționale care se regăsesc pe bundițele, catrinţele, cămășile și alte obiecte din portul popular al românilor. Între zidurile decorate cu motive populare sunt așezate la loc de cinste covoare, carpete și ștergare.

 

Această localitate este unică în ţara noastră, aproape fiecare casă de aici asemănându-se cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti.

Începand cu anul 1950 casele din Ciocăneşti au inceput să capete un alt aspect. Totul a pornit de la ideea doamnei Leontina Ţăranu care a început să picteze exteriorul casei cu motive tradiţionale, motive care se găseau atât pe costumele tradiţionale populare ale sătenilor cât şi pe ouăle încondeiate în perioada Paştelui.

Comuna Ciocăneşti a fost declarată comună–muzeu prin hotărârea Consiliului local nr.39 din 22.12.2004, ca urmare a caracterului său unitar şi unic în ţară şi în lume prin motivele naţionale tradiţionale, sculptate pe fatadele caselor majorităţii gospodarilor.

„Nu se desenează orice, se face după tradiție, nu toate măscările pe case, să știți. Lumea nu se întrece aici în etaje cât mai multe, betoane cât mai impozante și termopane cât mai fițoase. Mult mai important e desenul care îmbracă pereții exteriori ai caselor. Dacă ai desenele mai spectaculoase, așa ești considerat un gospodar adevărat. Ba chiar se mai zice că și culorile sunt ca sufletul omului”, a declarat tanti Leontina pentru romanialibera.ro.

Ciocăneştiul se mai mândeşte şi cu un muzeu etnografic, cu exponate adunate exclusiv de la săteni, dar şi cu un Muzeul Ouălor Încondeiate. Cel mai tânăr încondeietor este un băieţel de 6 ani. Toate aceste activităţi şi embleme ale locului, i-au adus localităţii titlul de Sat Cultural al României, în anul 2014.

Surse: http://despre-romani.loon.ro/ciocanesti-comuna-cu-case-incondeiate-din-bucovina-unica-in-romania?site=romani

http://discoverbucovina.info/comuna-muzeu-ciocanesti-una-dintre-cele-mai-frumoase-localitati-din-romania/

http://aventurierii.ro/2015/02/21/ciocanesti-satul-caselor-incondeiate/

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here