LIVE TEXT: Update DIGI24.RO

ACTUALIZARE 00.35. ISIS a revendicat atacul din Paris. 

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul armat de joi seara de pe Champs-Élysées,soldat cu moartea unui poliţist, într-un comunicat publicat de organul ei de propagandă Amaq, relatează AFP.

Autorul atacului de pe Champs-Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul şi este unul dintre combatanţii Statului Islamic”, scrie Amaq.

Reacția președintelui american, Donald Trump: „În primul rând, exprim condoleanţele ţării noastre pentru poporul francez, se pare că se întâmplă din nou… E un lucru teribil, se întâmplă lucruri teribile în lume, dar se pare că este vorba de un nou atac terorist. Ce se poate spune? Nu se termină niciodată…trebuie să rămânem puternici şi vigilenţi, un lucru pe care l-am spus de mult timp”.

Presa franceză scrie că atacatorul era cunoscut de serviciile de informații. Sunt percheziții la domiciliul acestuia. 

ACTUALIZARE 23.37. Emmanuel Macron, candidat la preşedinţia Franţei, a reacționat la atacul din această seară. „Toţi aspirăm să ajungem preşedinte al Republicii. Şi prima responsabilitate, prima misiune a preşedintelui este de a proteja. Şi, în această seară, în timp ce noi vorbim aici, ştim că cel puţin un poliţist a fost ucis. Nu ştim cum să calificăm ceea ce s-a întâmplat. Ştim că un altul a fost rănit. Această ameninţare planează asupra noastră. În anii următori, va face parte din cotidian”, a spus Macron.

Autoritățile franceze iau în calcul pista unui atac terorist. Direcția antiteroristă a Parchetului din Paris s-a autosesizat în această seară.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/Reuters/videos/1465324070154611/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”0″]

O purtătoare de cuvânt a poliţiei, Johanna Primevert, a declarat că atacatorul a vizat poliţişti care păzeau o zonă din apropierea staţiei de metrou Franklin Roosevelt, o zonă populară în rândul turiştilor, potrivit News.ro. Acest atac are loc cu trei zile înaintea primului tur al alegerilore prezidenţiale. Măsurile de securitate dinaintea scrutinului au fost consolidate, în urma unei serii de atacuri în ultimii ani.

Potrivit Le Monde, atacatorul s-a dat jos dintr-un automobil și a deschis focul, cu o armă automată, asupra mașinii în care se aflau polițiștii.

Mai multe focuri de armă s-au auzit, joi seara, la Paris. Din primele informații, un polițist ar fi murit, iar un altul este rănit. Incidentul a avut loc la Champs Elysees.

Toate magazinele si restaurantele de pe Champs Elysee au fost inchise, bulevardul e pustiu – in afara politistilor si masinilor de interventie. Un elicopter patrulează zona iar politia cere parizienilor sa evite sa se apropie de centru.

În prezent, poliţia a intervenit în zonă şi recomandă pe Twitter să se evite sectorul respectiv şi să se respecte indicaţiile forţelor de poliţie, potrivit Agrepres.ro.  Cotidianul Le Figaro anunţă că agresorul a fost „neutralizat”.

Atacul armat a avut loc în zona celebrei braserii Fouquet’s, în faţa magazinului Yves Rocher.

Unul dintre atacatori a reusit sa se refugieze in parkingul Vinci de pe Champs Elysee inarmat cu o arma automata, potrivit corespondentului EvZ, la Paris.

Se pare că tiruri de arma si in magazinul Marc&Spencer, care este in acest moment inconjurat de fortele de ordine.

Revenim cu detalii in curand!

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here