NEWS ALERT
Ion Iliescu l-ar fi lăsat! Cine s-a opus venirii Regelui în țară, în anul 1990 și de ce?

Rusia îşi intensifică jocul de spionaj în Europa de Est

Serviciile de informaţii din mai multe ţări, inclusiv occidentale, au remarcat că în ultima perioadă s-a înteţit activitatea serviciilor de informaţii ruse în statele baltice, dar şi în Balcani.
Serviciile de informaţii din mai multe ţări, inclusiv occidentale, au remarcat că în ultima perioadă s-a înteţit activitatea serviciilor de informaţii ruse în statele baltice, dar şi în Balcani.

Începând din nord, de la statele baltice, şi până în sud, în Balcani, Rusia îşi intensifică operaţiunile de spionaj. Cel puţin aceasta este concluzia mai multor rapoarte realizate în ultima perioadă în aceste zone, scrie „Business Insider“.

Cele mai recente referiri la astfel de activităţi vin din Estonia. În raportul anual al serviciilor de informaţii din această ţară se arată că „regiunea Mării Baltice este deosebit de vulnerabilă în faţa ameninţărilor din partea Rusiei“.

Concret, Rusia a devenit foarte interesată de politicile externe şi de securitate, de planurile de apărare şi de capacităţile militare ale vecinilor săi, acţionând în acest sens prin intermediul agenţiei sale de informaţii militare (GRU) şi al Serviciului Federal de Securitate (FSB, succesorul KGB), afirmă Serviciul naţional de informaţii din Estonia.

„Serviciile speciale ruse sunt interesate atât de colectarea de informaţii, cât şi de influenţarea unor decizii importante pentru Estonia“, se stipulează în raport. Astfel, „agenţii ruşi şi serviciile de securitate conduc operaţiuni de influenţare anti-estoniene, inclusiv operaţiuni psihologice“.

De altfel, în luna ianuarie, în Estonia a fost arestat primul presupus spion care ar avea legături cu GRU – un cetăţean rus.

Arestarea lui a venit după ce autorităţile estoniene au reţinut, anul trecut, două persoane cu dublă cetăţenie (estoniană şi rusă), care ar fi fost recrutate de FSB pentru a spiona în domeniul militar şi juridic. Ambele persoane au fost condamnate. Alţi doi recruţi ai FSB ar fi fost prinşi în 2015.

„În afară de acest tip de activitate secretă, Serviciul de Securitate Internă şi agenţiile sale partenere au detectat fotografierea şi filmarea unor structuri de apărare şi a unor exerciţii militare, precum şi zborul unor drone deasupra structurilor forţelor de apărare, acţiuni întreprinse de persoane ale căror intenţii nu erau bune“, se mai arată în document. În plus, autorii raportului spun că „este de aşteptat ca astfel de incidente să se repete“.

Cum recenta desfăşurare de forţe NATO în estul Europei nu le-a picat deloc bine ruşilor, „o campanie agresivă de propagandă a fost lansată, cu scopul de a atribui Alianţei Nord-Atlantice rele intenţii faţă de Rusia“, menţionează serviciile estoniene.

Sursa: www.adevarul.ro

NEWS ALERT
Păţania unor români care voiau să zboare în Spania, cu tot porcul în valize. „Pune înapoi cârnatul!”
Instalează aplicația INFOALERT pentru a afla PRIMUL ultimele noutăți!Instaleaza aplicația INFOALERT din GOOGLE PLAY


loading...

Nu rata ȘTIREA ZILEI pe infoalert.ro

Prietenii tai deja au apreciat pagina noastra. DA SI TU UN LIKE AICI! Multumim!

Lasă un răspuns