Memoria, capacitatea de concentrare şi atenţia pot fi stimulate cu succes apelând la reţete pe bază de plante sau la alimente cu efecte stimulatoare, tonice şi protectoare asupra creierului şi a funcţiilor cognitive.

Iată câteva astfel de reţete, uşor de preparat, cu efecte dovedite ştiinţific:

Rozmarinul

Aroma uleiului esenţial de rozmarin s-a dovedit eficientă în creşterea vigilenţei şi a memoriei. Un studiu realizat la Universitatea din Northumbria a arătat că studenţii aflaţi în sălile în care a fost difuzat ulei esenţial de rozmarin au avut rezultate mai bune la examene.

Planta se poate consuma sub formă de infuzie sau vin (reţeta AICI).

Miez de nucă şi miere

Un studiu realizat de Universitatea din California a scos la iveală că un consum regulat de nuci creşte performanţa cognitivă. De asemenea, nucile au efecte neuroprotectoare şi pot încetini sau pot preveni progresia bolii Alzheimer.

Se pun 800 g de miez de nucă mărunţit (nu măcinat complet) într-un borcan de sticlă până aproape de umplere. Se toarnă miere de albine până sus şi se amestecă bine. Se lasă la macerat o săptămână, amestecând zilnic în borcan cu o lingură de lemn.

Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, după masă. Un astfel de tratament ajunge pentru o cură de 14 zile. Se poate relua la nevoie.

Leurda

Leurda este bună pentru fortificarea memoriei şi curăţarea sângelui. Se poate administra sub formă de tinctură preparată în casă (reţeta AICI).

Se consumă câte 15 picături de tinctură, de trei ori pe zi. Este un remediu bun pentru cei care suferă de ameţeală, insomnie sau tensiune la nivelul capului.

Obligeana

Un studiu apărut în Journal of Scientific and Innovative Research citează utilizarea acestei plante în medicina tradiţională din India ca tonic pentru creier, sistemul nervos şi stomac.

Se poate consuma sub formă de infuzie sau vin. Ambele se prepară din rădăcinile plantei.

Pentru infuzie, se foloseşte o linguriţă de pulbere (obţinută prin măcinarea rădăcinilor uscate prin râşniţa de cafea) la 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se iau câte 4 linguri pe zi.

Vinul se prepară din 100 g de rizomi de obligeană mărunţiţi, puşi la macerat într-un litru de vin negru. După 8 zile, se strecoară şi se adaugă puţină miere de albine. Se consumă câte 50 ml de vin, de trei ori pe zi, înainte de masă.

Sursa: lataifas.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here