O delegație a consiliului orașului München a vizitat România pentru a afla de unde provin imigranții români care aglomerează dormitoarele sociale și cantinele de săraci din oraşul bavarez. Consilierii au vrut să vadă ce probleme au, de ce vin așa de mulți în Germania. La întoarcere, au spus că sărăcia pe care au găsit-o în România i-a şocat.

Consiliera CSU Alexandra Gaßmann nu va uita ușor experiența: „Nu mi-aș fi putut imagina o sărăcie atât de teribilă în Europa”, a declarat ea pentru publicația Tageszeitung din München, citată de Gazeta Românească.

Consiliera a călătorit în România alături de asociația evanghelică de ajutor, pentru a afla de ce vin atât de mulți români în Germania și ajung în centre de ajutor cum ar fi „Schiller 25”, unde mai mult de un sfert din solicitanți vin din România. De obicei, cei care cer ajutor sunt români de etnie romă sau maghiară.

Administrația comunală din München plătește biletul de întoarcere oricărui român care vrea să se întoarcă acasă, dar marea majoritate preferă să rămână, chiar dacă nu au casă sau un loc de muncă. „Când am văzut cum trăiesc acasă la ei, am înțeles de ce nu vor să se întoarcă”, a declarat Alexandra Gaßmann. Mulți trăiau în barăci fără apă, curent, acoperite cu plastic, unde temperatura scade la minus 30 de grade în timpul iernii.

În România discriminarea romilor este evidentă, spune un alt membru al delegației, Anton Auer, șeful serviciului de ajutor de la asociația evanghelică: „Nu reușesc să găsească de muncă pentru că nimeni nu vrea să îi angajeze”.

Delegația din München a parcurs 850 de km în România, în trei zile. Cei 25 de membri ai delegației au discutat cu funcționari de stat, primari, furnizori de servicii. Multe persoane trăiesc la nivelul de subzistență, iar ajutorul Statului este inexistent. „Este clar că preferă să vină în Germania la cerșit”, a spus Gaßman.

loading...

2 COMENTARII

  1. ….dar cand tiganii nu rommii sunt trimisi la munca si fug de munca se duc la furat ,atunci cine face discriminari?????BA VOI ASTIA CU ARTICOLE POSTATE DE RAHAT ,PRIMA DATA GANDITI CAND POSTATI SI FACETI CU CREIERUL NU CU CAPUL DE JOS.

  2. Ca la noi la nimenea si pe deasupra politicienii primesc si pensii speciale.Tara moare de foame iar ei huzuresc.Politicienii ne fac de ras in toata lumea prin saracirea tarii.Ma mir cum de mai au obraz sa mearga in vizite sau summituri prin alte tari cand stiu din ce saracie pleaca iar poporul moare de foame din cauza lor. Ar trebui ca toate tarile uniunii europene sa le interzica politicienilor nostri in a mai merge peste hotare ca nu merita pentru ceea ce au facut si fac inca in Romania.

Lasă un răspuns