Un număr mare de documente secrete au fost publicate de Agenția Centrală de Informații (CIA) după ce au fost desecretizate. Sunt și informații privitoare la România și Revoluția din decembrie 89.

Rapoartele CIA cu privire la țările socialiste arată că spionii americani bănuiau că va urma o revoluție sângeroasă și anticipau căderea regimului Ceaușescu.

Agenții CIA notau, înainte de Revoluția din decembrie 1989, că sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu este aproape, iar restul evenimentelor din Europa de Est s-ar putea repeta și în România, deși Nicolae Ceaușescu, reales Secretar General al României, continua să refuze reformele lui Gorbaciov.

„În ciuda șanselor ca el să moară în birou (are 71 de ani și este susținut de un aparat de securitate puternic și fără scrupule), este posibil ca ura pentru tirania regimului să provoace un pericol, regimul său măreț fiind izolat internațional. Exemplu pot fi mișcările populare din restul Europei de Est, care pot aprinde o scânteie pentru decăderea sa (n.r. a lui Ceaușescu). Acest lucru poate fi foarte violent și poate începe fără un anunț în prealabil”, se specifica într-un document CIA în 5 decembrie 1989.

Cu 20 de zile înainte de Revoluția din 1989, CIA avea informații scrise despre posibilitatea unei mișcări de stradă masive în România, care ar duce la decăderea regimului ceaușist.

Sursa:b1.ro

loading...

2 COMENTARII

  1. Iată și documentul original: https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP91B01306R000500020007-8.pdf
    Traducerea din presa românească e greșită (nouă confirmare că presa românească e formată din manipulatori și tîmpiți), principala variantă luată în calcul în documentul CIA e că Ceaușescu va rămîne în funcție pînă la moarte (office înseamnă și funcție și birou, dar în textul respectiv înțelesul este de funcție – funcția de președinte al țării), și doar în secundar se spune că există și posibilitatea răsturnării sale.
    „Although odds favor his dying in office – he is 71 and supported by a powerfull and ruthless security apparatus – it is possible that the hartred his tyranny has engendered, his regime growing international isolation, and the example of popular uprisings elsewhere in Eastern Europe could eventually spark his overthrow; this could be violent and occur with little warning”
    Tălmăcirea mea: „Deși cele mai mari șanse sînt ca el (Ceaușescu) să moară în funcție (funcția de președinte) – are 71 de ani și e susținut de un aparat de securitate poternic și fără scrupule – e posibil ca ura provocată de tirania sa, izolarea crescîndă a regimului pe plan internațional și exemplul mișcărilor populare din alte părți ale Estului Europei să determine răsturnarea sa; aceasta ar putea fi violentă și să izbucnească cu puține semne prevestitoare”.
    Tălmăcirea tonomatelor din presa românească: „În ciuda șanselor ca el să moară în birou (are 71 de ani și este susținut de un aparat de securitate puternic și fără scrupule), este posibil ca ura pentru tirania regimului să provoace un pericol, regimul său măreț fiind izolat internațional. Exemplu pot fi mișcările populare din restul Europei de Est, care pot aprinde o scânteie pentru decăderea sa (n.r. a lui Ceaușescu). Acest lucru poate fi foarte violent și poate începe fără un anunț în prealabil”

  2. Documentul CIA prevede toate variantele posibile – și să existe o mișcare populară și să nu existe iar Ceaușescu „să moară în birou (are 71 de ani și este susținut de un aparat de securitate puternic și fără scrupule)”. Adică CIA nu știa nimic, doar face presupuneri. Ca și cînd înainte de un meci de fotbal între echipele A și B scriu un articol „e posibil să cîștige echipa A, dar există și posibilitatea să cîștige echipa B”. Apoi cîștigă echipa A și mă laud „ce deștept sînt, cu nu știu cîte zile înaintea meciului am prevăzut posibilitatea să cîștige echipa A”. Mulți din categoria numită bănățenește „stupid people” se lasă manipulați de felul ăsta de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here