NEWS ALERT
Actorul Victor Rebengiuc, VERDICT trist. "Mi-am dorit să nu mor în comunism. N-am izbutit chestia asta. O să mor în comunism!"

În vara anului 1957, interpretul dolofanului, atotștiutorului, înfumuratului și arțăgosului Bran din celebru cuplul de comici al istoriei cinematografului, „Stan și Bran”, pleca la ceruri. Stan, era foarte bolnav, aşa că nu a participat înmormântarea prietenului său. De altfel, Stan Laurel a fost devastat de moartea lui Oliver Hardy, simţindu-se pierdut, după 30 de ani în care au fost mai mult decât prieteni.

La 65 de ani, după aproape un an de țintuire la pat, în care nu mai putea lega două vorbe, Oliver Hardy, Grasul Bran, cu 120 de kilograme la cântar și 1,85 înălțime, se stinge. Totul i s-a tras de la un accident vascular, urmat de alte două „replici”, fatale. Șapte zile a stat în agonie înainte de a-și da sufletul, pe 7 august 1957.

La opt ani distanță, în ’65, firavul Stan se duce și el să întregească echipa. Lasă, înainte de drumul veșnic, o vorbă de duh: „Dacă văd pe careva trist la moartea mea, jur că că nu mai vorbesc cu el în viața mea!”.

Cu toate astea, Stan nu și-a putut ascunde tristețea atunci când Bran a murit, după o viață plină de filme, de relații, de căsnicii eșuate și reluate. Atât de mult l-a durut, încât nici nu a participat la funeralii.  „Mă simt pierdut fără el, după 30 de ani în care am fost mai mult decât prieteni! El ar înțelege de ce nu am fost la înmormântare!”.

În plus, Stan a refuzat orice propunere de a apărea pe scenă singur, „fără jumătatea lui”. Îi lega peste trei decenii de prietenie, aproape o sută de pelicule, zeci de apariții pe scenă, în fața publicului și experiențe de viață trăite, cum altfel, decât împreună.

NEWS ALERT
Masacru în PARCURILE NAŢIONALE din România. Tot mai mulţi români semnează PETIŢIA pentru protejarea lor. Distribuiţi să afle toată lumea!

Stan şi Bran au devenit cel mai iubit cuplu de comedie la începutul cinematografiei şi au  rămas, în continuare, etalon. Nu s-au născut în aceeaşi ţară, nici măcar pe acelaşi continent. Dar, viaţa i-a adus împreună pentru a rămâne în istorie.

Stan Laurel s-a născut în Anglia la Ulverston. Numele real al lui Stan a fost Arthur Jefferson. Tatăl lui avea un teatru.

Bran s-a numit în buletin Norvell, dar numele de scenă a fost Oliver Hardy. La români este cunoscut ca Bran. În Italia, de exemplu, a rămas cunoscut cu numele de Ollio. Bran a fost american, născut in Harlem, Georgia, fiind  cel mai mic dintre 5 fraţi. După moartea tatălui, a preluat numele acestuia. Mama întreţinea familia administrând un hotel.

Personajul lui Bran era conceput după legea complementarității în raport cu Stan cel slab, docil, prostănac, țapul ispășitor al inițiativelor dezastruoase ale partenerului său. Bran a fost „mintea limpede” a perechii cinematografice, iar aventurile lor comice, de o extremă simplitate, sunt de fapt o înlănțuire de gaguri catastrofice, în care cuvintele contează mai puțin, hazul derivând în principal din situațiile imposibile în care intră cei doi. Fraza legendară „This is another nice mess you’ve gotten me into! (Asta e o altă încurcătură în care m-ai băgat)” simbolizează relația celor două personaje care devin, din cei mai buni prieteni, niște nesuferiți care se șicanează tot timpul. Hardy și Laurel nu puteau realiza individual ceea ce au făcut împreună.

Atât filmele mute, cât și cele cu sonor, le-au adus celor doi actori faima în întreaga lume, iar calitatea comediei nu putea fi pusă la îndoială de nimeni. Diametral opuși, unul extravertit, cu reale calități de lider, celălalt – introvertit, rezervat și haotic – alăturați, Stan și Bran s-au completat perfect. Expresivi, cu chipuri memorabile, unul slab-așchie, celălalt, dolofan și greoi în mișcări, cei doi titani au demonstrat că genialitatea poate fi „multiplu de doi”.

După moartea lui Bran, Stan nu a mai jucat în niciun film și s-a retras din fața reflectoarelor. Ziarele scriu că nu și-a mai revenit după ce Bran a murit. În cei opt ani rămași, Stan a sta departe de scenă, dar nu și de fani. S-a întâlnit deseori cu ei și era ca o revedere a unor prieteni dragi. Împărtășeau amintiri, momente picante din culise și-i păstrau, vie, memoria lui Bran. Se spune că între ei a fost o chimie care a reușit să  să transceadă timpul și alte obstacole lumești.

Fiind cei mai buni prieteni, au preferat să rămână împreună, chiar și atunci când au dispărut din viața publică. Ultimii ani de viață tot împreună i-a găsit, hai-hui prin Europa.

Ultima fotografie cu cei doi prieteni, făcută în 1956, cu un an înainte ca Bran să moară

Stan a murit la 74 de ani, în 1965. A fumat ca un turc întreaga viață și a murit în urma unui atac de cord. În ultimele clipe de viață, cu inima slăbită, i-a spus asistentei medicale că și-ar dori să schieze. Nu a mai apucat.

Amândoi comedianții au fost incinerați.

Surse selective: http://a1.ro; http://adevarul.ro; http://www.gandul.info

Cel mai citit articol de astăzi

loading...
Loading...

ATENȚIE!!!!

Doctorii morți nu mint. NICIUN medic din lumea asta nu o să-ți spună aceste lucruri. AICI sunt toate detaliile 


Prietenii tai deja au apreciat pagina noastra. DA SI TU UN LIKE AICI! Multumim!

Lasă un răspuns