loading...

Unul dintre rolurile ficatului este acela de a face netoxice majoritatea substanțelor toxice care ajung în organism.

Deși majoritatea oamenilor acceptă că unele substante pot fi toxice pentru organism (alcoolul, tutunul, medicamentele, grăsimile etc), nu acceptă că altele pot avea același efect (ceaiurile, argila, prafurile de gândaci etc), bazându-se pe faptul că sunt naturale sau „naturiste”

Proveniența substanțelor toxice în organismul uman:

Cele mai importante surse de substanțe toxice pentru ficat provin din alimentația obișnuită (prin prăjire, fermentare, afumare, ciuperci, contaminare cu microbi etc). Alcoolul este un toxic hepatic recunoscut. Orice fel de băutură alcoolică este toxică pentru ficat, deși, în cantități mici, acest efect nu este evident, ficatul fiind capabil să detoxifice organismul, fără urmări majore asupra sa (fără a se îmbolnăvi).

Medicamentele, în majoritatea lor, sunt transformate la nivelul ficatului, rezultând în uzura acestuia. De aceea, în bolile de ficat, se recomandă administrarea a cât mai puține medicamente, doar cele absolut necesare și mai puțin toxice la nivel hepatic. Medicamente cel mai cunoscute pentru efectul lor toxic hepatic sunt cele antiinflamatoare, unele antibiotice și antidepresive, citostaticele și anticoncepționalele.

Paracetamolul este unul dintre cele mai toxice medicamente pentru ficat.

Există situații în care, după o singură tabletă de paracetamol, transaminazele au crescut la peste 1000ui/dl (de 200 de ori mai mult decât înainte de a lua paracetamol) și au fost descrise cazuri de insuficiență hepatică acută care au condus la deces sau în care a fost nevoie de transplant hepatic.

Apariția insuficienței hepatice acute după paracetamol nu depinde de doza luată, ci, mai ales, de reacția organismului la acest medicament. În Romania, doza de paracetamol per tabletă este mai mare decât în alte țări (500mg față de 325mg în SUA, de exemplu). În plus, trebuie știut că această substanță se găsește și în medicamente cu alte denumiri.

Toxicitatea paracetamolului poate sa apară la persoane cu ficatul perfect sănătos, iar dacă persoana respectivă are deja o boală de ficat, asociază și alte medicamente sau alcool, aceasta, evident, crește exponențial.


AICI GĂSEȘTI POVESTEA unei TINERE MAME de 21 de ani căsătorită cu 5 frați, care se culcă pe rând cu ei. Ea are un copil care....Citește continuarea aici


Sursa: ampress.ro


Prietenii tăi deja au apreciat pagina noastră. DĂ ȘI TU UN LIKE! Mulțumim!

NU RATA ȘTIREA ZILEI!

DISTRIBUIȚI
loading...
NEWS ALERT
Tot ce trebuie să ştii despre Legea salarizării unitare. Explicaţii concrete privind efectele noii legi

CELE MAI CITITE ARTICOLE DIN ULTIMELE ZILE

Lasă un răspuns