NEWS ALERT
Invitaţii au plecat acasă mai bogaţi de la cea mai luxoasă NUNTĂ din istorie. Nu le-a venit să creadă ce daruri le-au oferit mirii

În județul Dolj, o așezare rurală a fost strămutată din cauza moroilor. Bătrânii din Gura Racului știu povestea stranie a satului lor, numit Săliște. Chiar si Marin Sorescu, născut in comuna doljeana Bulzesti, de care aparține acum Gura Racului, a scris  poezia intitulata „Moroii”.

Poezia prezenta în versuri faptul că locuitorii satului se ocupau cu „linistirea” spiritelor malefice si modul in care acestea îi bântuiau pe localnici.

„Sus, in deal, sunt aratanii, mama! Toata lumea stie ca satul a fost strămutat din cauza strigoilor. Si nici acum, nimeni nu are curaj sa treacă pe acolo. Mi-a povestit străbunica mea ca in fiecare noapte se aud zgomote puternice. Duhurile rele bântuie zona, iar cine trece pe acolo are doar de suferit. Un consătean a paralizat intr-o seara când a dat nas in nas cu un moroi. Nu este poveste, domnișoara, ce va spun eu. Sunt lucrurile adevărate care s-au întâmplat aici in satul Gura Racului“, a spunea Ioana Preda, femeie trecuta de 70 de ani. Localnicii vorbesc mereu cu teama despre locul „din deal“ unde nu au curaj sa se aventureze nici măcar in timpul zilei.

Cei mai mulți dintre oamenii care trăiesc aici sunt convinși ca strigoii sunt sufletele rele ale morților, care ies noaptea din mormânt si se transforma intr-un animal sau intr-o apariție fantomatica pentru a pricinui rele celor vii. Legenda moroilor s-a transmis din generație in generație.

„Aici a existat un bărbat pe nume Nae Coza care mergea noaptea in cimitir la ala de se zicea ca s-a transformat in moroi si ii cresta inima in patru. Doar așa il putea potoli. Știu ca lumea nu ne crede, dar așa a fost atunci. Oamenii nu se mutau ei așa daca nu era nimic adevărat. Țăranii cu greu isi părăsesc locuințele pentru a pleca dintr-un loc in altul. Cu arataniile alea nu este de glumit“, a povestit nea Ilie, un alt sătean din Gura Racului.

Istoricul Toma Radulescu a explicat ca in majoritatea satelor din județul Dolj, oamenii cred in moroi, confirmând faptul ca, in urma cu 200 de ani, satele au fost strămutate, dar din cauza ciumei.

„Mulți oameni au murit in urma cu 200 de ani din cauza «Ciumei lui Caragea». Satul Gura Racului a fost strămutat din cauza acestei boli. Sătenii, in vremea respectiva, credeau ca duhurile rele ii omorau. Si astăzi, țăranii pun fuse in pământ la căpătâiul mortului, iar daca li se pare ca se face moroi ii înfig si un ac in inima“, a specificat istoricul.

Sursa:teoriisecrete.ro

Cel mai citit articol de astăzi

NEWS ALERT
Gravidă bătută de două tinere până a leşinat. Tânăra însărcinată a ajuns la spital
Instalează aplicația INFOALERT pentru a afla PRIMUL ultimele noutăți!Instaleaza aplicația INFOALERT din GOOGLE PLAY


loading...

ATENȚIE!!!!

Doctorii morți nu mint. NICIUN medic din lumea asta nu o să-ți spună aceste lucruri. AICI sunt toate detaliile 


Prietenii tai deja au apreciat pagina noastra. DA SI TU UN LIKE AICI! Multumim!

Lasă un răspuns