În ultimul an, preţul lemnului de foc s-a majorat cu 66%. Dacă în 2016, prețul era de 120 de lei metrul ster, acum a ajuns la 200 lei metrul ster, după cum a precizat Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), citat de Ziarul Financiar.

„De scumpirea masei lemnoase beneficiază în primul rând Romsilva (…), primăriile locale care administrează în jur de 15% din pădurile ţării şi cele 4.800 de companii din România care au ca activitate exploatarea forestieră”, a spus președintele ASFOR.

Potrivit sursei citate, preţul pentru lemn diferă, în funcţie de puterea calorică şi de regiunea ţării. Lemnul de foc este mai scump în zonele de câmpie sau deal. Un metru ster de lemn reprezintă circa 0,68 metri cubi.

O casă cu patru camere are nevoie de circa 20 metri steri de lemn pentru sezonul de iarnă. Astfel, locatarii ajung să plătească, în medie, 4.000 lei.

Jumătate din gospodăriile din România (3,5 mi­lioane) se încălzesc cu lemn de foc, potrivit ASFOR.

De asemenea potrivit unei hotărâri de guvern din noiembrie 2015, Romsilva nu a mai avut voie să vândă lemn direct către populaţie, prin Ocoalele Silvice, ci a trebuit să îl scoată la licitaţii către agenți economici atestaţi de Ministerul Mediului. Însă anumite licitații au rămas neadjudecate.

Pădurile statului administrate de Romsilva reprezintă circa 49% din suprafaţa împădurită a ţării, restul aparţinând operatorilor privaţi sau unităţilor administrative teritoriale.

Surse: alba24.ro 

loading...