Connect with us

INFO ȘTIRI

2019, anul in care Romania va simti puternic adierea crizei. Ce va trage in jos economia tarii

Published

on

2019 va fi, protrivit analiştilor, anul în care va bate vânt de criză. Recesiunea este invocată de tot mai mulţi specialişti, având în vedere cifrele din 2018, dar, mai ales, schimbările pregătite de Guvern. Un lucru e clar: statul are nevoie de bani mulţi şi îi va lua de unde poate. Inclusiv de la populaţie, asta deşi, în declaraţiile oficiale, sunt promise din nou creşteri de venituri.

Momentul în care economia România va frâna pare tot mai aproape, potrivit analiştilor. Nu se discută despre o creştere economică mai mică, ci despre stagnare sau chiar recesiune. Adică scădere timp de şase luni consecutive. Analiştii spun că la baza acestui scenariu stau politicile sociale! Cheltuieli mari acoperite prin artificii financiare, nu prin încasări generate de ramura productivă a economiei.

Iancu Guda, analist economic: Avem creşteri de salarii de 26%, ajutoare soaciale cu 20% şi atunci 64% dintre banii cheltuiţi de statul roman sunt pe ajutoare, pensii şi salarii.

Dragoş Cabat, analist financiar: Cel mai greu vor resimți românii in buzunare. Dacă în prima parte a creșterii economice ei nu au simțit o imbunătățire sesizabilă a nivelului de trai, în perioada de recesiune vor simți destul de puternic scăderea economică.

La cât a ajuns datoria externă

Mai mult, datoria publică a României, care se adânceşte alarmant, poate deveni oricând un factor negativ pentru creşterea economică. În primele nouă luni ale acestui an, datoria externă totală a crescut cu 634 de milioane de euro.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Pentru România, BNR are o estimare de 40 şi 45%, ca fiind un prag peste care probabilitatea de recesiune creşte foarte tare. Suntem, din păcate, foarte aproape de acest prag.

Datele Comisiei Europene arată că nu doar analiştii estimează vremuri grele pentru economia românească, ci şi populaţia. O treime dintre români se aşteaptă ca lucrurile să se înrăutăţească, iar asta se traduce prin noi scumpiri, deprecierea monedei naţionale şi, din nou, creştere a dobânzilor. Adică rate mai mari.

Adrian Codîrlaşu, președintele Asociației CFA România: Leul în general a avut o traiectorie de depreciere. Avem inflaţie mai mare decât în Uniunea Europeană. Crescând salariile în sectorul public, a pus presiune pe creştere şi în sectorul privat şi pe partea de cerere şi pe cea de ofertă: având presiune a dus la inflaţia pe care am văzut-o. ROBOR-ul atât pe termen scurt, la 3 luni, cât şi pentru titlurile de stat la 5 ani, dobânzile pe termen lung se vede o creştere. Motivele: inflaţia probabil a atins maximul şi va rămâne ridicată, iar o dobândă trebuie să fie mai mare decât rata inflaţiei.

Ce se va întâmpla cu leul

Analiştii financiari se aşteaptă la o depreciere a monedei naţionale până la un curs de aproape 4,7 lei pentru un euro peste 6 luni. Leul va continua să scadă şi în 2019, iar cursul ar putea atinge un nivel de 4 lei şi 74 de bani în luna noiembrie. Cât despre scumpiri, specialiştii anticipează o rată a inflaţiei de 4,2%.

Emilian Duca, analist economic: În esenţă, economia funcţionează la modul urm: dacă ai produse interne, le cumperi. Dacă nu, le aduci de undeva. Dacă nu le poţi aduce în timp util, creşte preţul produsului intern. Dacă aduci în timp util, poţi păstra preţul, dar dezavantajezi producătorul intern.

România este dependentă de pieţele internaţionale. O dată pentru că producţia internă nu ţine pasul cu cererea. Apoi, pentru că bună parte din producţia industrială a ţării merge la export. 2018 a marcat începutul decelerării economice, iar până în 2020 economia Statelor Unite va încetini. La fel şi cea a Europei, spun economiştii. Aceste evoluţii vor avea impact şi asupra României.

Dan Bucşa, economist-șef regional: E foarte greu ca România să nu fie afectată de această încetinire globală pe care o vedem afectând toate economiile din regiune. Trebuie să ne gândim din ce va mai creste România din a doua parte a anului viitor sau 2020. Dacă exporturile vor fi mai slabe, consumul se bazează excesiv pe cheltuieli publice și nu prea mai avem loc de mărit cheltuielile. Riscul ca România să intre în recesiune tehnică a crescut destul de tare. Recesiune tehnică înseamnă două trimestre în care PIB-ul scade.

Guvernul speră că va bifa la final de an o creştere economică de 5,5% şi un produs intern brut de peste o mie de miliarde de lei. Şi, în timp ce executivul promite că la baza creşterii vor sta investiţiile, analiştii spun că tot consumul şi inflaţia vor umfla PIB-ul.

RECOMANDARE
Restaurantele ne ofera cancer pe blat. Ce produse periculoase contine pizza in loc de branza si cascaval

În acelaşi timp, FMI şi Comisia Europeană sunt ceva mai realişti privind avansul economiei. Comisia Europeană estimează o creştere de 3,8%, în timp ce FMI vorbeşte despre doar 3,4%.

sursa digi24

loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

INFO ȘTIRI

Varujan Vosganian viseaza si ni-l ofera pe Tariceanu presedinte. „Este un om elegant, civilizat si nu e ticalos”

Published

on

By

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a opinat că liderul partidului său, Călin Popescu Tăriceanu, este o variantă ideală pentru şefia statului român, pentru că e un om elegant, civilizat, nu a fost niciodată ticălos sau lacom şi nu încurajează clientela.

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a afirmat vineri seară, la Antena 3, că România „ar reintra în normalitate” dacă şeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, ar câştiga alegerile prezidenţiale din 2019.

„Să vă spun ce nu aş vrea să se întâmple. În 2014 circula o glumă proastă la care românii râdeau cu poftă pentru că avea un substrat real: ‘cine câştigă alegerile, cine rămâne liber’. Aş vrea ca aşa ceva să nu se mai întâmple şi aş vrea ca serviciile de informaţii, procuratura, reţelele externe ale diverselor sisteme de informaţii să nu se amestece”, a declarat Vosganian, citat de Mediafax.

Liderul ALDE a afirmat că nu vrea să aprecieze care ar fi cae mai bună varianta de prezidenţiabil a coaliţiei de guvernare, pentru a nu stârni posibile animozităţi în PSD, însă personal îl preferă pe Tăriceanu.

„Nu vreau să duc discuţia asta care este prematură, pentru că ar trebui să decidem înăuntrul coaliţiei pentru că a aduce argumente în favoarea unuia dintre candidaţi în dauna celuilalt, ar însemna că într-un fel minimalizezi rolul partidului celuilalt şi cei de la PSD s-ar putea simţi ofensaţi de argumentele mele. În legătură cu Călin Popescu Tăriceanu pot să vă spun, din punctul meu de vedere, că este un om elegant, civilizat. În viaţa lui nu a fost nici ticălos, nu a fost înclinat către arghirofilii, nu a fost lacom de bani, nu a mai încurajat clientela. Când nu a mai fost prim-ministru şi-a cărat singur geanta la Parlament. Este un om cu care România ar reintra în normalitate. De aceea eu îl susţin pe Călin Tăriceanu şi am acest argument că am fost împreună şi îl cunosc de aproape 30 de ani”, a menţionat Vosganian, citat de epochtimes.ro

RECOMANDARE
Restaurantele ne ofera cancer pe blat. Ce produse periculoase contine pizza in loc de branza si cascaval
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***