6 modalităţi de „prostire” a proprietarilor de la bloc
Lista de întreţinere şi fondurile (reparaţii şi cel special) reprezintă mijlocul prin care are loc „sifonarea” unor sume de bani în cadrul asociaţiilor de proprietari.
Sumele de bani sunt gestionate în cele mai multe situaţii de către o singură persoană, administratorul, iar decizia, din nou, în majoritatea situaţiilor, aparţine tot unei singure persoane fie preşedinte fie administrator.
Pe acest fond al dezinteresului proprietarilor s-au desprins următoarele tipuri/modalităţi de „prostire” a proprietarilor:
ÎNCĂRCAREA LISTEI DE PLATĂ
Din ceea ce există ca şi precedent în această piaţă a administrării de imobile, de departe a fost şi este cea mai des folosită. Astfel, administratorul introduce în repartizarea sumelor ce compun cota de întreţinere sume care NU au o justificare în facturile emise pe numele asociaţiei.
Nu voi putea înţelege niciodată de ce, cele mai importante două aspecte dintr-o listă de întreţinere au fost, sunt şi probabil vor rămâne: numărul de persoane prezente şi consumul de apă.
Fiecare proprietar vede în lista de întreţinere un consum de apă la apartamentul său şi este „extraordinar” de fericit că exact cât a raportat apare în listă, fără să-l mai intereseze:
care este preţul pentru fiecare metru cub plătit care este diferenţa în metrii cubi la nivel de bloc şi valoare aferentă
cum a fost repartizată diferenţa (pierderea) care este cantitatea facturată de furnizor şi dacă această cantitate SE REGĂSEŞTE în lista de plată.
Există asociaţii de proprietari în care „preţul” administratorului a constituit principalul criteriu de „angajare” La fel stau lucrurile şi în cazul preşedintelui, cel mai bun fiind cel care este la dispoziţia proprietarilor 24 ore din 24 şi să fie neremunerat. Ieftin, bun, drăguţ şi tot timpul disponibil.
Notă: doar existenţa unei minime implicări din partea unor proprietari care să facă parte din comitet pot stopa un astfel de comportament şi/sau impunerea unui anumit prestator pentru realizarea intervenţiilor.
Dacă locuieşti într-un bloc care are montate antene, are spaţii comerciale la parter, are spaţii închiriate sau are panouri publicitare, vei constata cu stupoare cât de mare este interesul pentru a ocupa funcţia de preşedinte sau cea de administrator.
Răspunsul se găseşte în acest fond special, ce este alimentat din aceste venituri, ce nu pot fi folosite decât pentru sporirea confortului localarilor. Păi dacă tot „intră” în asociaţie atâta bănet, trebuie să fie găsite lucrările, intervenţiile, investiţiile care să „toace” tot ceea ce se încasează.
Replica cel mai des întâlnită: „Ce, bă, ce nu-ţi convine! Nu vezi câte am făcut şi nu ai plătit nimic”.
Notă: proprietarii se mint singuri atunci când acceptă faptul că nu achită în lista de plată lucrări la nivelul părţilor comune, lăsând mână liberă celor s-au impus în anumite funcţii.
FONDUL DE REPARAŢII
Cei care nu au norocul celor menţionaţi mai sus, găsesc totuşi resurse ca an de an să impună colectarea unui fond de reparaţii care de altfel este unul obligatoriu şi bine a exista, necesar unor intervenţii şi/sau reparaţii, deturnând scopul acestuia în vederea obţinerii de avantaje personale.
Aşa se face că la acest fond de reparaţii participă toţi proprietarii dar decizia cheltuirii cade în mâna unei singure persoane.
În mod evident, când puşculiţa cu fond s-a terminat, apar în listele de plată noi sume, proprietarii mulţumindu-se cu câteva comentarii. Neexistând un control pe acest fond, nu este foarte greu de „sifonat” sume de bani.
Cum se face că fie sunt bani, fie nu sunt, se propun şi se votează realizarea unor lucrări la părţile comune, lucrări care sunt „urgente” şi care nu mai suportă amânare. Păi se face că, în asociaţiile cu bani (fonduri) lucrările sunt un „must-have” fie că trebuie, fie că nu trebuie pentru că aici pică „comisionul”.
Sunt asociaţii unde s-a reparat ascensorul cu sume astronomice, repetat, de se putea cumpăra un ascensor nou. La altele s-a zugrăvit casa scării mai des decât şi-au zugrăvit apartamentele proprietarii.
Sursa: www.adevarul.ro