joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

6000 de lei amendă dacă vrei să tai porcul în curte în apropiere de Crăciun

În ultimele zile, legea referitoare la tăierea animalelor în România a devenit din ce în ce mai riguroasă, iar autoritățile sunt hotărâte să asigure respectarea ei cu strictețe.

Un cetățean din Satu Mare a fost recent amendat cu 6.000 de lei, după ce inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au efectuat controale neanunțate în mai multe gospodării din zonă.

Motivul sancțiunii a fost tăierea porcului în propria curte, fără anunțarea prealabilă a unui medic veterinar sau a autorităților competente. Situații similare au fost semnalate și în alte locații din zonă, unde localnicii au primit avertismente pentru lipsa documentelor sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor pentru animalele crescute în gospodăriile proprii.

Aceste măsuri dure au fost implementate în contextul prezenței pestei porcine africane în județul Satu Mare, unde au fost înregistrate 15 focare, stinse în ultima săptămână. De asemenea, gripa aviară înalt patogenă a captat atenția autorităților, cu cazuri raportate inclusiv în țara noastră, precum cele din comuna Drăghiceni, Olt, unde patru lebede au murit din cauza acestei boli.

Deși tăierea porcului a fost o practică obișnuită în rândul românilor, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, legea actuală aduce restricții semnificative pentru creșterea porcilor în propriile gospodării. Persoanele fizice nu au voie să crească mai mult de 5 porci, iar exploatațiile non-comerciale trebuie înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

Într-o săptămână, inspectorii DSVSA au controlat nu mai puțin de 91 de exploatații non-profesionale și profesionale. Aceste verificări neîncetate sunt imperative, având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană și a gripei aviare înalt patogene.

Foarte interesant și..  Ce țepe mai dau românii. Metoda "mașina de cusut" a fost perfecționată. Iată cum a fost ușurat un român de câteva mii de euro

Autoritățile doresc să se asigure că normele stricte de biosecuritate sunt respectate în întreaga țară pentru a preveni extinderea acestor boli în comunitățile locale.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.