joi, martie 27, 2025

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Comuna din România unde primarul a trimis sătenilor prin poștă gunoiul pe care l-au aruncat pe stradă. Unii au crezut că sunt ajutoare de la Uniunea Europeană

„Omul sfinţeşte locul” este zicala ce pare că se aplică cel mai bine într-o localitate, din Vaslui unul dintre cele mai sărace județe din țară. Aici se trăiește mai bine ca la oraș. Drumurile sunt asfaltate, parcurile pline de flori, școlile şi grădinițele ultramoderne, iar gunoiul se colectează selectiv.

Investițiile s-au făcut din bani europeni, dar prin munca oamenilor din localitate. Impresionați de cum arată comuna lor, tinerii care lucrează în străinătate se întorc definitiv acasă.

Comuna Hoceni, este o localitate aflată la 20 de kilometri de orașul Huși. Aici totul pare să nu aibă nicio legătură cu restul județului, ci mai degrabă cu vestul Europei.

În vreme ce sărăcia sufocă zonele rurale din România, comuna Hoceni izbutește să le ofere locuitorilor săi un nivel de trai peste cel al multor orașe cu pretenții.

Potrivit observator.tv, de la un capăt la altul al localității, drumurile sunt asfaltate, în fata fiecărei case sunt flori, iar pe jos nicio hârtie sau pet.

Sătenii au grijă să păstreze curățenia şi îngrijesc zilnic spatiile verzi. Şi-au învățat repede lecția, după ce primarul le-a trimis mai multor localnici prin colet gunoaiele pe care le-au aruncat pe stradă.

Vasile Tabără, primar comuna Hoceni:

 

Asta a pornit tot de la intenţiile noastre de a menţine curăţenia. Am înţeles întotdeauna că dacă nu sunt fonduri să realizăm anumite lucruri trebuie să rezolvăm noi problema de curăţenie, de a mătura, de a grebla, etc. Sunt acţiuni care nu au cum să coste prea mult dacă le facem noi

Ca să nu le scrie amenzi și să-și piardă capitalul electoral, primarul din Hoceni (ales în 2016 cu peste 80% din voturi) s-a orientat către alte metode. Dacă a văzut un om aruncând gunoi de la animale în containerul cu deșeuri reciclabile, l-a luat și i l-a pus în fața curții: „Stai cu el la poartă dacă îți place să-l miroși!”.

Pe cei care nu i-a prins în fapt, a făcut totul să-i afle. Și-a pus mănuși în mâini și a răscolit prin gunoaie, până a dat de facturi sau cupoane de pensie. Alteori a găsit haine rupte și le-a arătat angajaților din primărie până a găsit pe unul care zicea: „Asta e haină lu’ Costică din satul cutare”.

Și pentru că nu mai prididea să se ia la ceartă cu toți, lui Țabără i-a mai venit o idee: „Am zis ia, stai, dom’le să le trimitem noi un pachet. Le-am pus gunoaiele într-o cutie și le-a trimis acasă prin poștă. Unii au crezut că sunt ajutoare de la Uniunea Europeană și s-au dus cu bucurie să le ridice. Când au desfăcut cutia, și-au găsit hainele rupte, papucii sau ce mai aruncaseră pe acolo. Și deasupra o scrisoare de la mine:

Foarte interesant și..  Fără precedent în România! Comuna cu 3.200 de locuitori în care o casă se vinde cu cel puţin 30.000 de euro

«Vă înaintăm gunoiul pe care l-ați depus în locul cutare cu condiția ca în 24 de ore să ridicați tot ce ați aruncat și altădată să nu mai depuneți». Li s-a dus vestea în tot satul, i-am făcut de rușine și să știți că a funcționat”, scrie recorder.ro.

Şi dacă în urmă cu doar câțiva ani, oamenii încă mai cărau apă cu găleata de la fântână, acum au băi moderne.

S-a investit mult şi în viitorul copiilor. În ultimii 10 ani s-au construit sase școli şi patru grădinițe noi, iar clădirile vechi au fost reabilitate.

Unitățile de învățământ au mobilier ultramodern, băi, centrale termice şi terenuri de sport. După ore, copiii se pot juca în parc, iar seara pot merge la spectacole cu părinţii la Teatrul de Vară.

În Hoceni trăiesc acum 3.000 de oameni. Alţi 500 au luat cândva drumul străinătăţii. Atraşi de noile posibilități, tinerii încep să se întoarcă acasă. Daniel e unul dintre ei. A lucrat zece ani în Germania.

Tânărul spune că „acum m-am reîntors. Avem şi aici ce ne trebuie, avem conditii. Ce ne mai trebuie? Avem apă, avem asfalt la poartă, ce să mai. Şcolile nici nu mai vorbim. Nu sunt copii suficienți. Am ce-mi trebuie aici. Am un loc de muncă şi sunt şi locuri suficiente de muncă„.

Investiţiile în comună au fost până acum de 51 de milioane de lei, cea mai mare parte bani europeni.

( 3 Iunie 2019 ) 👍👏

Publicată de Costel Nedelcu pe Luni, 3 iunie 2019

Vasluiul se situează în topul celor mai sărace judeţe, cu cei mai mulţi şomeri din România, aproape 12.000. Comuna Hoceni e însă un exemplu că se se poate trăi şi în ţară ca afară.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.