miercuri, aprilie 10, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

„Pacienți sub acoperire” trimiși prin spitalele din România pentru a verifica dacă într-adevăr se mai dă șpagă pentru actul medical

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea va pune în aplicare o strategie anti-corupție. Un proiect pilot a fost deja pus în aplicare în Spitalul Fundeni din București.

Sorina Pintea vrea să trimită în spitale pacienți „sub acoperire” pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită.

„Avem de pus în aplicare o strategie anti-corupție și am pus în aplicare un proiect-pilot la Spitalul Fundeni. În acest moment, pregătim niște indicatori să ne ajute să cuantificăm ceea ce facem. Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de ‘pacient sub acoperire’ care să meargă, în funcție de gradul de satisfacție al pacientului de la un anumit spital, să verifice dacă cele sesizate de pacienți sunt mai mult sau mai puțin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care îl analizăm, iar dacă vedem că scade gradul de satisfacție și crește numărul pacienților care spun că li s-a cerut șpagă, trimitem acești pacienți sub acoperire” , a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Sorina Pintea mai spune că, cu toate că unii pacienţi cărora li se cere şpagă în spitale i se adresează chiar ei pentru a se plânge de cele întâmplate, „ei spun că nu vor să sesizăm organele de anchetă, ceea ce mi se pare ciudat”.

„Eu cred că sunt şi medici cinstiţi, dar ştim cu toţii că lucrurile sunt încă nerezolvate. Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient şi spune: acesta este tariful. Sunt spitale în această ţară unde medicii spun:

‘Nu este nevoie, mulţumim.’ Eu cred că nu merită aceşti oameni, pentru câţiva care fac asta, să fie murdăriţi. Medicii spun că ministrul are ceva cu ei. Ministrul nu are nimic cu ei, are grijă de pacienţi, pentru că despre asta vorbim, până la urmă. Până la urmă, trebuie să ne asumăm cu toţii nişte lucruri. Haideţi să ne facem treaba!”, adaugă ministrul Sănătăţii.

Iniţiativa ministrului Sănătăţii de a trimite ”pacienţi sub acoperire” pentru a identifica angajaţii din spitale care iau şpagă a fost întâmpinată cu ostilitate de medici: cu toate că, pe de o parte, medicii susţin că nu condiţionează actul medical de plic, iar cei care fac acest lucru ar fi foarte puţini – un procent nesemnificativ, susţin ei – chiar şi acei medici care susţin că sunt oneşti şi nu primesc mită critică în bloc iniţiativa Ministerului Sănătăţii, pe grupurile profesionale de pe reţelele de socializare. Medicii o acuză atât pe Sorina Pintea, cât şi presa, că „duc o campanie împotriva lor”, conform hotnews.ro. 

Foarte interesant și..  Pediatrul român: "Vă rog, dragi părinți, să fiți mai relaxați când copiii ating un cățel, o pisică sau se joacă în mijlocul gropii de nisip"

De asemenea, Sorina Pintea, a adăugat că nu are nimic cu medicii, ci că prin această metodă are grijă de pacienți.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.