duminică, iunie 4, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Nu vrem să alarmăm pe nimeni, dar încă nu sesizați că viața noastră pe Terra se schimbă radical pe an ce trece? Copiii născuți in 2021 vor fi cei mai afectați de schimbările climatice

Viaţa pe Terra, aşa cum o știm noi, va fi inevitabil transformată de schimbările climatice atunci când copiii născuți în 2021 vor împlini 30 de ani sau chiar mai devreme, avertizează un proiect de raport al specialiştilor de la GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, organism al ONU), relatează miercuri AFP.

Indiferent de ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, impactul devastator al încălzirii globale asupra naturii şi umanităţii se va accelera, se arată în raportul GIEC, şi va deveni extrem real înainte de 2050, ducând la o penurie de apă, exod de populații, malnutriție și dispariția anumitor specii, transmite Agerpres.

Între speranță și apocalipsă

Viaţa pe Pământ se poate reface după schimbări climatice majore, evoluând spre noi specii şi creând noi ecosisteme”, notează rezumatul tehnic de 137 de pagini al experților GIEC, care mai precizează că omenirea nu poate realiza acest lucru.

Proiectul de raport, redactat de sute de oameni de ştiinţă ai Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei, oscilează între un ton apocaliptic şi speranţa oferită oamenilor de a-şi schimba destinul prin luarea de măsuri imediate şi drastice.

Raportul de evaluare are 4.000 de pagini și este mult mai alarmist decât precedentul din 2014. Scopul lui este de a influența deciziile politice privind lupta împotriva schimbărilor climatice.

Chiar dacă principalele sale concluzii nu se vor schimba, varianta oficială a raportului va fi publicată abia în februarie 2022, după aprobarea sa prin consens de către cele 195 de state membre.

Cu toate acestea, unii oameni de știință semnalează că e prea târziu dacă raportul se publică la începutul anului viitor, având în vedere că pentru sfârșitul lui 2021 sunt programate reuniuni internaţionale cruciale privind climă şi biodiversitatea, precum Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021 (COP 26), care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow.

Printre cele mai importante concluzii ale sale se numără o reducere a pragului peste care încălzirea globală poate fi considerată acceptabilă.

Prin semnarea Acordului de la Paris în 2015, comunitatea internaţională s-a angajat să limiteze încălzirea globală la 2 grade Celsius – ideal 1,5 grade Celsius – în comparaţie cu era preindustrială.

GIEC estimează că, de acum înainte, depăşirea cu 1,5 grade Celsius ar putea antrena „treptat, consecinţe grave, timp de secole, uneori ireversibile”.

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, probabilitatea ca acest prag de 1,5 grade Celsius pe parcursul unui an să fie depăşit până în 2025 este de 40%.

„Ce e mai rău urmează să vină, cu implicaţii asupra vieţii copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mari decât asupra noastră”, scrie GIEC.

Animale şi o mulțime de soiuri de plante riscă să dispară

Clima s-a schimbat deja. În timp ce creşterea temperaturilor medii de la mijlocul secolului al XIX-lea a atins 1,1 grade Celsius, efectele sunt deja grave şi vor fi din ce în ce mai violente, chiar dacă emisiile de CO2 vor fi reduse.

În acest condiții, fiinţele vii, umane sau nu, cel mai puţin vinovate pentru aceste emisii sunt, în mod ironic, cele care vor suferi cel mai mult. În plus, pentru unele animale şi soiuri de plante, poate fi chiar prea târziu.

„Chiar şi la creștere cu doar 1,5 grade Celsius, condiţiile de viaţă se vor schimba dincolo de capacitatea anumitor organisme de a se adapta”, subliniază raportul, menţionând recifele de corali de care depinde jumătate de miliard de persoane.

Printre speciile în pericol se numără animalele din Arctica, un teritoriu care se încălzeşte de trei ori mai rapid decât media. Aici, pot dispărea şi modurile de viaţă ancestrale ale oamenilor care trăiesc în strânsă legătură cu gheaţa, cum ar fi eschimoșii.

„În toate sistemele de producţie a alimentelor, pierderile bruşte se intensifică”, observă, de asemenea, proiectul de raport, indicând pericolele climatice drept
„principalul factor determinant” pentru dezastre în agricultură, creşterea animalelor, pescuit și acvacultură.

„Nivelurile actuale de adaptare vor fi insuficiente pentru a răspunde riscurilor climatice viitoare”, remarcă experții GIEC, care mai evidențiază faptul că umanitatea nu este în acest moment înarmată pentru a face faţă deteriorării sigure a situaţiei.

Chiar şi limitând creşterea la 2 grade Celsius, alte până la 80 de milioane de persoane vor suferi de foamete până în 2050 şi 130 de milioane ar putea ajunge la sărăcie extremă în decurs de zece ani.

În 2050, sute de milioane de persoane care trăiesc în oraşe de coastă vor fi ameninţate de inundaţii mai frecvente, cauzate de creşterea nivelului mării, care la rândul său va duce la migraţii semnificative.

În oraşe, la o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, alte 350 de milioane de persoane vor fi expuşi penuriei de apă, în timp ce la o creştere cu 2 grade Celsius vor fi afectate alte 400 de milioane de persoane. Chiar şi la o creştere cu 0,5 grade Celsius, alte 420 de milioane de persoane vor fi expuse riscurilor din cauza valurilor de căldură extreme.

„Costurile de adaptare pentru Africa ar urma să crească cu zeci de miliarde de dolari anual la o creştere peste 2 grade Celsius”, potrivit documentului.

Foarte interesant și..  Cum va arăta lumea în 2030, în 2040, 2050, chiar și în 2100? Previziuni făcute de experți pe baza evoluției tehnologice și a schimbărilor climatice

Experţii subliniază, totodată, pericolul efectelor în cascadă. Unele regiuni, precum estul Braziliei, Asia de Sud-Est și China centrală, dar şi aproape toate zonele de coastă ar putea fi afectate de trei sau patru catastrofe meteo simultane, sau mai multe: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundaţii, boli transmise de ţânţari. 

Trebuie, de asemenea, luate în considerare şi efectele amplificatoare ale altor activităţi umane dăunătoare planetei, notează raportul: distrugerea habitatelor, supraexploatarea resurselor, poluarea sau răspândirea bolilor.

„Lumea se confruntă cu provocări complexe”, comentează Nicholas Stern, specialist în costurile economice ale schimbărilor climatice, care nu a contribuit la redactarea textului.

De asemenea, nu trebuie uitate incertitudinile din jurul „punctelor de vârf”, elemente cheie a căror modificare substanţială ar putea conduce sistemul climatic către o schimbare violentă şi iremediabilă.

În cazul în care temperatura globală va crește cu este 2 grade Celsius față de perioada preindustrială, topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi vestul Antarcticii, care conţin suficientă apă pentru a determina o creștere a nivelului mării cu 13 metri, ar putea provoca, de exemplu, o situație iremediabilă, conform cercetărilor recente.

 Citește mai mult pe digi24.ro

Articole asemănătoare

4 COMENTARII

 1. imi amintesc un film in care, datorita caldurii extreme oamenii, adulti in mare parte murisera. Cei care mai traiau puteau iesi din case doar noaptea. Cu tinerii se intampla ceva ciudat=din cer se auzea o muzica, placuta pt ei si ascultand-o, se transformau=deveneau aurii si le cadea parul. Dupa ce se transformau nu mai aveau probleme din cauza caldurii. Ma gandesc ca daca procesul de incalzire e ceva natural, atunci pamantul intreg se va adapta, bineinteles cu sacrificiile de rigoare. .Dar daca e produsa de mana omului atunci sa ne pregatim sa platim pretul, sau sa devenim constienti, sa ne punem cenusa in cap, si sa ne oprim, sperand ca ceva se va mai indrepta.

 2. Ideea încălzirii globale,
  a pornit de la CoR („Clubul de la Roma”):
  >> „În căutarea unui NOU DUȘMAN
  care să ne unească,
  NE-A VENIT IDEEA cu:
  – poluarea,
  – ameninţarea încălzirii globale,
  – lipsa apei,
  – foametea
  și
  – potrivirea proiectelor de lege dupa ele…
  Dar, uneori, în desemnarea lor ca inamic,
  cădem în capcana de a confunda simptomele de cauze.
  Toate aceste pericole sunt cauzate de intervenţia umană
  și numai prin schimbarea
  atitudinilor și a comportamentului oamenilor
  acestea pot fi depășite.
  Atunci inseamna ca…
  inamicul real este chiar umanitatea.”
  – Alexander King, Bertrand Schneider –
  Fondator și respectiv secretar,
  Clubul de la Roma,
  „Prima revoluţie globală”
  Pag 104-105, 1991.<<
  După cum se poate înțelege din citat,
  'încălzirea globală' e…
  PRETEXTUL REDUCERII POPULAȚIEI,
  căci, nu-i așa,
  „inseamna ca…
  inamicul real este chiar umanitatea"!
  Iar, pentru a realiza acest deziderat al lor,
  covidiada creată de adepții acestei 'idei mărețe',
  este soluția ideală!!!
  https://drive.google.com/file/d/18BoBZclImrMmMdAPmZNJIASn9btBUd-e/view?usp=sharing

 3. Daca s-ar vrea, s-ar putea rezolva aceasta problema, insa nu se vrea. In schimb, puterile lumii vor sa ne imputineze pentru ca suntem prea multi.
  Sunt multe de discutat pe subiectul acesta, este unul foarte controversat.
  S-au invetat multe lucruri care ar putea salva planeta insa mai marile puteri au cumparat acele proiecte si pur si simplu le-au ingropat.

  Si mai tind sa cred ca marile puteri va duce lumea pe culmile extinctiei si abia atunci vor incepe sa redreseze situatia.

  Sa ma contraziceti daca nu am dreptate. 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.