duminică, aprilie 14, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Raport ONU. Omenirea trebuie să se pregăteasca. Viața pe care o stim noi acum nu va mai fi la fel în urmatorii ani

Extincţia speciilor, răspândirea bolilor, căldura insuportabilă, prăbuşirea ecosistemelor, oraşele ameninţate de creşterea nivelurilor mării – acestea şi alte efecte devastatoare ale climei se accelerează şi vor deveni evidente înainte ca un copil născut astăzi să împlinească 30 de ani.

Schimbările climatice vor remodela în mod fundamental viaţa pe Pământ în următoarele decenii, chiar dacă oamenii vor reuşi să diminueze emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta, potrivit unui proiect de raport al experţilor ONU în domeniul ştiinţelor climatice obţinut de AFP.

Raportul panelului pentru climă ce conţine până acum 4000 de pagini a fost publicat  în februarie anul acesta şi cuprinde patru mari avertismente.

Alegerile pe care le fac societăţile acum vor determina dacă specia noastră prosperă sau pur şi simplu supravieţuieşte pe măsură ce avansăm în secolul XXI, spune grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), într-un proiect de raport consultat în exclusivitate de AFP.

Pragurile periculoase sunt mai aproape decât se credea odinioară, iar consecinţele cumplite ale unor decenii de poluare nestăvilită sunt inevitabile pe termen scurt.

Viaţa pe Pământ se poate recupera după o schimbare drastică a climei prin evoluţia a noi specii şi crearea de noi ecosisteme. Oamenii nu o pot face”, se arată în raport.

„Tot ce e mai rău urmează să vină şi va afecta viaţa copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mult decât pe a noastră”, se arată în raport.

Cu un deceniu în urmă, oamenii de ştiinţă credeau că limitarea încălzirii globale la două grade Celsius peste nivelurile de la mijlocul secolului al XIX-lea ar fi suficientă pentru a ne proteja viitorul.

Modelele anterioare au prezis că nu era probabil să vedem un nivel de schimbări climatice care să transforme condiţiile de pe Pământ înainte de 2100.

Însă proiectul de raport al ONU arată că încălzirea prelungită chiar şi peste 1,5 grade Celsius ar putea produce „consecinţe progresive grave, întinse pe secole, în unele cazuri, ireversibile”.

Luna trecută, Organizaţia Meteorologică Mondială a calculat o probabilitate de 40% ca Pământul să treacă pragul de 1,5 grade vreme de cel puţin un an până în 2026.  Pentru unele plante şi animale, ar putea fi însă prea târziu.

„Chiar şi la un grad de încălzire de 1,5 grade Celsius, condiţiile de mediu se vor schimba dincolo de capacitatea multor organisme de a se adapta”, notează raportul.

Recifele de corali – ecosisteme de care depind o jumătate de miliard de oameni – sunt un exemplu. Populaţiile indigene din Arctica se confruntă cu dispariţia culturală pe măsură ce mediul pe care le sunt fundamentate mijloacele de trai şi istoria li se topeşte sub picioare.   O lume care se încălzeşte a prelungit, de asemenea, lungimea sezoanelor  de incendiu, a dublat suprafeţele în pericol să fie pârjolite şi a contribuit la pierderile sistemelor de hrană.

„Nivelurile actuale de adaptare vor fi inadecvate pentru a răspunde riscurilor climatice viitoare „, avertizează experţii.

Zeci de milioane de oameni se vor confrunta cu foamea cronică până în 2050, iar încă 130 de milioane ar putea experimenta sărăcie extremă în decurs de un deceniu, dacă inegalităţile nu vor fi atenuate.

În 2050, oraşele de coastă aflate pe „linia de front” a crizei climatice vor vedea sute de milioane de oameni expuşi riscului de inundaţii şi furtunilor din ce în ce mai frecvente ce vor deveni mortale din cauza nivelurilor ridicate ale mării.

Aproximativ 350 de milioane de oameni care trăiesc în zonele urbane vor fi expuşi deficitului de apă din cauza secetei severe la 1,5 grade Celsius de încălzire – 410 milioane la două grade Celsius. Acel jumătate de grad suplimentar va însemna, de asemenea, cu 420 de milioane mai multe persoane expuse valurilor de căldură extreme şi potenţial letale.

„Se preconizează că costurile de adaptare pentru Africa vor creşte cu zeci de miliarde de dolari pe an, la un grad de încălzire mai mare de două grade Celsius”, avertizează raportul.

Cercetări recente au arătat că încălzirea cu două grade Celsius ar putea accelera topirea straturilor de gheaţă deasupra Groenlandei şi a Antarcticii de Vest – care au suficientă apă îngheţată pentru a ridica oceanele la 13 metri – atingând un punct fără întoarcere.

Alte puncte de critice ar putea vedea bazinul amazonian trecând de la pădure tropicală la savană şi miliarde de tone de carbon eliberate din permafrostul din Siberia, alimentând încălzirea planetei.

Foarte interesant și..  Nu vrem să alarmăm pe nimeni, dar încă nu sesizați că viața noastră pe Terra se schimbă radical pe an ce trece? Copiii născuți in 2021 vor fi cei mai afectați de schimbările climatice

În viitorul mai imediat, unele regiuni – estul Braziliei, Asia de Sud-Est, Marea Mediterană, China centrală – şi coastele aproape peste tot în lume ar putea fi afectate de mai multe calamităţi climatice simultan: secetă, valuri de căldură, cicloane, incendii, inundaţii.   Dar impactul încălzirii globale este, de asemenea, amplificat de toate celelalte moduri în care omenirea a rupt echilibrul Pământului.

Acestea includ „pierderile de habitat şi rezistenţă, supraexploatarea, extracţia apei, poluarea, speciile invazive non-native şi dispersarea dăunătorilor şi a bolilor”, se arată în raport.

Citeste mai mult pe ADEVARUL.RO

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

  1. Povești . De ce vor să meargă pe lună mai dau zvon că pe marte . Cum vreți voi să colonizați o planetă care nu are nimic pe ea pentru a susține viață .AVEȚI VOI O IDEE CUM VĂ VEȚI ACOMODA ACOLO DE LA ZERO . Dar nu știți dacă are oxigen apă și teren fertil și dacă nu este radiat și alte .Știri cu aceste plecări pe lună și alte planete nu por suporta să aud că numi plac minciuna . Dumnezeu nu ibește mincinoșii .este o laudă .Dacă voi aici cu schimbări în timp nu vă acomodați în timp lung vă plîngeți de schimbarea climatică și nici nu știți cum și cine face mișcarea aierului .Cum a fost pe mare cu Apostoșii și ISUS cînd lau trezit speriați au zis pierim . Da ei aveau acestă minte UNDĂ de speriați tot din nevăzut că așa trebuea să fie arătat misiunea lui ISUS era spre a le arăta lor și ISUS sa uitat în sus zicînd GATA POTOLIȚIVĂ și vîntul sa oprit și iar normal că marea nu mai făcea valuri . Și Apostolii neștiutori ca și toți cei care se dau om de știință azi au zis cine este acesta care și marea i se supune și vîntul îl ascultă ?.Da cei care stîrnea vîntul erau sus nui vede că sunt duhuri SPIRITE și oprinduse la porunca LUI ISUS deci ei ziceau că îl ascultă vîntul .DAR AICI ESTE CEVA CU CREDINȚA ORABĂ CĂ A ZIS ISUS VOI CU TRUPUL /IN TRUPUL /ACEASTA DE CARENE NU VEȚI ȘTI CE ESTE UN DUH . Și le zice ce este . ESTE CA UN VÎNT CARE NUL VEȘI /ȘTII /DE UNDE VINE ȘI ÎNCORO SE ÎNDREAPTĂ .Vați prins necredincioșilor ??? Eu le zic tuturor celor care dau vești să nu se mai ocupe ei că nui de ei astea cu clima cu ploaea cu frigul cu căldura . Nu știu nimic ce este cum și cine face produce cutremure .CE SPUN EI AICI ESTE CA ȘI CUM AI ZICE DE UN OLIGARH RUS CĂ DACĂ A TRĂIT ÎN LUX MULT ȘI LAI ARUNCA ÎN INCHISOARE NU AR TRĂI .HABAR NU ARE OMUL CÎT POATE ÎNDURA .Sau plîns de încălzirea globală și au avut iarnă nude nu era și altele iar vor fi .Despre poluarea asta a rusiei nori toxici peste alte țări nu este o crimă și să plătească putin cu ai lor care au provocat acest măcel și noi suferim toxicitatea lor că norii vin la noi ce vină avem noi .HAI CĂ CU CERNOBÎL A FOST ACCIDENT FĂRĂ INTENȚIE DAR CU BOMBELE VÎNTUL DUCE TOXINELE LA ALȚII VREU SĂ PLĂTEASCĂ .CRIMELE SĂ PLĂTEASCĂ ȘI NU NUMAI LA FAMILIEA LOR CU CEI SOLDAȚI MORȚI ȘI AI UCRAINEI CĂ IA OMORÎT RUSIA . Cam atît azi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.