duminică, ianuarie 26, 2025

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Majoritatea le aruncăm, însă sâmburii de struguri sunt o minune pentru sanătatea noastră

In ultimii ani atentia cercetatorilor s-a indreptat si asupra a ceea ce se arunca din struguri: sâmburii. Mai intai, aceștia au provocat o mica revolutie in industria alimentara, pentru ca apoi sa inceapa o adevarata cariera in domeniul medical. De „vina” este uleiul extras din acesti sâmburi cu proprietati terapeutice exceptionale.

Sâmburii de struguri sunt bogaţi în vitamina Eacid linoleicpolifenoli şi alti antioxidanţi. Aceste substanţe se găsesc şi în pulpă şi coajă, însă în cantităţi mult mai mici.

NU trebuie să consideraţi că pulpa şi coaja sunt elemente neimportante şi să apelaţi la suplimente nutritive ce conţin doar sâmburi de struguri pentru că în coajă şi pulpă există alţi nutrienţi ce se găsesc în cantitate mică în sâmburi. Un exemplu foarte bun este resveratrolul, un antioxidant foarte puternic ce se găseşte în mare parte în coaja strugurilor.

În prezent suplimentele obţinute din sâmburii de struguri pot fi utilizate pentru prevenirea, tratarea sau ameliorarea simptomelor unor afecţiuni legate de efectele radicalilor liberi ce includ afectiuni cardiace, diabet, cancer şi infecţii cu Staphylococcus aureus etc. Anumite studii, în mare parte efectuate pe animale, susţin utilizarea extractului de seminţe de struguri în scopurile amintite anterior.

Seminţele de struguri (inclusiv extractul) au fost eficiente în reducerea simptomelor insuficienţei venoase cronice ce poate produce dureri, oboseală, vene vizibile, umflarea membrelor etc.

De asemenea, umflăturile produse de lovituri sau intervenţii chirurgicale dispar mai repede atunci când sunt utilizate suplimente ce conţin extract de seminţe de struguri.

Deși vita de vie este cultivata de mii de ani, extractia uleiului din seminte este de data recentă, datorita dificultatilor tehnologice de obtinere a lui. Initial, el a fost fabricat doar in Franta si in Italia si a fost utilizat strict in alimentatie. Apoi a fost utilizat extern, in cosmetica, pentru ca este usor resorbit de piele, pe care o inmoaie si o intinde. Abia la urma a fost luat in vizor de catre industria farmaceutica.

Uleiul de samburi de struguri contine cantitati insemnate de vitamina E si vitamina F, precum si unele minerale: zinc, cupru, seleniu. Dar, mai presus de toate, contine asa-numitele procianidine (prescurtat Opc), care sunt un agent anti-imbatranire de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Mai contine substante care ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange si a inimii, care catalizeaza actiunea unor vitamine in corp, care ajuta la tinerea sub control a reactiilor alergice. Cu alte cuvinte, un nou medicament natural s-a nascut de curand.

Uleiul presat la rece din sâmburi de struguri il găsim in prezent in marile supermarketuri, in raioanele cu uleiuri de import.
Intern, acest ulei se administreaza in primul rand prin alimentatie, fiind un excelent adaos in salate, in sosuri, in diferitele feluri de mancare, ce nu presupun prepararea la foc. Este absolut necesar sa evitam prajirea sau fierberea acestui ulei, pentru ca incalzirea la peste 50 de grade Celsius duce la alterarea proprietatilor terapeutice. Doza zilnica de ulei este de 25-45 de grame, adica 2-4 linguri pe zi, care se pot consuma ca atare, sau in hrana.

Foarte interesant și..  Doctorulzilei.ro * Condimentul care scade colesterolul cu 30% în câteva luni

Extern este folosit ca solutie de masaj pentru piele, pe care o hraneste, previne uscarea sa, ajuta la mentinerea tineretii si a elasticitatii naturale.

Bolile vasculare – Folosirea constanta a uleiului de samburi de struguri in salate, care vor fi consumate zilnic, este suficienta pentru evitarea unor boli vasculare, cum ar fi arterioscleroza, fragilitatea vasculara sau arterita. Aceasta pentru ca uleiul de struguri contine substante (asa-numitele grasimi nesaturate) care ajuta la mentinerea tineretii si elasticitatii vasculare, precum si substante care impiedica procesele degenerative ale vaselor de sange.

Bolile de inima – Se consuma zilnic doua linguri din acest ulei, care este recomandat in mod special persoanelor care au avut sau au o dieta cu multa carne si preparate din carne, cu prajeli sau alte grasimi „rele”, cum ar fi cele din margarina sau din uleiurile rafinate. Acest ulei previne ischemia cardiaca, precum si tulburari circulatorii cum ar fi hipertensiunea si tensiunea arteriala oscilanta.

Tumorile benigne – Studii de data recenta arata ca anumite substante continute in samburii de struguri impiedica dezvoltarea unor formatiuni tumorale benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele si adenofibroamele mamare. Femeile cu asemenea predispozitii ar fi bine sa faca de 4-6 ori pe an cure de cate 28 de zile in care sa consume ulei de samburi de struguri, cate 20-30 de ml zilnic.

Infectiile diverse – Substantele active din acest ulei actioneaza ca stimulent imunitar pe mai multe cai: catalizeaza actiunea vitaminei C in organism, favorizeaza producerea de celule imunocompetente si le activeaza pe cele existente. Mai ales in perioadele reci ale anului, cand sistemul natural de aparare al organismului este cel mai incercat, se recomanda consumarea uleiului de samburi de struguri, minimum 30 de grame zilnic.

Alzheimer – La persoanele din zonele in care se consuma deja acest ulei de cateva decenii (Franta si Italia) s-a observat, pe langa reducerea ratei bolilor cardiovasculare, o mult mai buna functionare a sistemului nervos. Se pare ca substantele antioxidante din samburii de struguri sunt foarte eficiente in oprirea proceselor degenerative ce afecteaza creierul la persoanele in varsta. Studiile pentru izolarea unei substante active care sa previna aceasta cumplita boala sunt in plina desfasurare, insa pana atunci, un lucru este sigur: consumul de ulei de seminte de struguri este printre cele mai bune antidoturi impotriva Alzheimerului. Citeste mai multe pe formula-as.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.