duminică, aprilie 14, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Românii între 20 si 35 de ani, în caz de război, pot fi chemați obligatoriu la încorporare, iar Ministerul apărări va mobiliza toți rezerviștii

Cine poate fi chemat obligatoriu în Armată în cazul în care războiul iminent din Ucraina s-ar extinde şi în România? 

Dacă în România este decretată starea de război, mobilizare sau asediu, Ministerul Apărării va mobiliza toți rezerviștii. Astfel, serviciul militar redevine obligatoriu pentru bărbații cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

Prin Legea numărul 395 din 16 decembrie 2005, de la 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, ultima încorporare a recruților pentru militarii în termen fiind realizată în octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006, scrie Adevarul.ro

Totuși, în contextul crizei din Ucraina trebuie spus că, în anumite condiții, această suspendare se ridică, iar autoritățile pot apela la mobilizarea parțială sau totală a forțelor pentru întărirea sistemului de apărare.

Este vorba de militarii rezerviști voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani care au contracte cu MApN şi sunt plătiți chiar dacă stau acasă cu 30 la sută din soldă, cu minimum 540 de lei, în cazul unui soldat. Aceștia trebuie să se prezinte imediat la unitățile militare de care aparțin.

Armata Română s-ar baza pe cei aproape 60.000 de rezerviști, adică bărbații care au efectuat stagiul militar înainte de suspendarea acestuia şi sunt în posesia unui livret militar. Aceștia știu deja la ce unitate trebuie să se prezinte în 48 de ore şi au ataşat livretului un ordin de chemare care conține şi cupoane de transport valabile pe mijloace rutiere, feroviare, navale sau aeriene.

În caz de neprezentare la termenul şi locul menționate în ordin, persoana riscă închisoare de la doi la şapte ani.

Sunt obligaţi să se prezinte la unitățile militare doar rezerviștii care au până în 55 de ani, vârsta până la care sunt menținuți în evidențele militarilor în rezervă.

Legea 395/2005 prevede că, pe durata stării de război, a stării de mobilizare şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie. Legislația prevede că sunt încorporabili cetățenii romani, bărbați, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar.

Foarte interesant și..  Una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: Tratatul cu Ucraina. Cum și cine a cedat teritorii românești Ucrainei?

La cerere, încorporarea se poate face la cel puțin 18 ani.

Nu sunt cetățeni încorporabili cei clasați inapți pentru serviciul militar, cu scoatere din evidentă, conform baremului medical, personalul hirotonit sau ordinat care aparține cultelor religioase recunoscute de lege, precum şi călugării care au o vechime în mănăstire de cel puțin 2 ani.

De asemenea, nu vor face serviciu militar persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, pe timpul executării pedepsei, cele arestate preventiv sau trimise în judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a soluționat cauza penală, precum şi cei care, în general vorbind, dar cu respectarea unor anumite condiții, au persoane în întreținere.

Scapă de Armată cei care au soția bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate, cei care au unul sau mai mulți copii minori, iar soția a decedat sau cei ai căror părinți sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă.

Ce riști dacă refuzi încorporarea în Armată

Legea 446/2006 prevede că cetățenii care, din motive religioase sau de conștiință, refuză să îndeplinească serviciul militar sub arme execută serviciul alternativ. În acest caz, cel încorporat poate refuza să poarte armă.

Potrivit legislației, refuzarea încorporării este infracțiune şi se pedepsește.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată la articolul 432 din Codul Penal.

Refuzarea încorporării atunci când țara nu se află în stare de război sau asediu este pedepsită cu amenzi între 500 și 8.000 de lei.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.