A șasea vârstă a Universului este un concept din cosmologie, care face parte din teoria universului ciclic sau modelul ekpyrotic, dezvoltat de Paul Steinhardt, cosmolog şi fizician american, și Neil Turok, fizician sud-african, la începutul anilor 2000. Această teorie sugerează că Universul trece printr-o serie de cicluri infinite de Big Bang și Big Crunch, în care fiecare ciclu are mai multe “vârste” sau etape.
Teoria Universului ekpirotic încearcă să ofere o ipoteză pentru o întrebare rămasă fără răspuns până acum, în cadrul studiilor cosmologice clasice – Ce s-a întâmplat înainte de Big Bang? Modelul ekpyrotic abordează şi alte probleme nerezolvate ale modelului Big Bang, precum singularitatea inițială și problema platitudinii (de ce universul pare să fie aproape plat). De asemenea, acest model poate oferi o explicație pentru structurile mari ale Universului, observabile astăzi.
În plus, cu fiecare moment care trece, în Univers au loc schimbări subtile, dar importante, chiar dacă multe dintre ele sunt imperceptibile pe perioade de timp măsurabile, umane. Universul se extinde, ceea ce înseamnă că distanțele dintre cele mai mari structuri cosmice cresc cu timpul.
Modelul Universului ekpyrotic si a şasea vârstă a Universului
Termenul “ekpyrotic” provine din cuvântul grecesc „ekpyrosis”, care înseamnă “foc purificator”. În filosofia stoică, “ekpyrosis” se referă la o teorie ciclică a universului, potrivit căreia universul este distrus și recreat periodic prin foc. În context cosmologic modern, această idee este folosită pentru a descrie un model în care universul nostru a fost creat printr-un eveniment dramatic de coliziune între două „brane” (dimensiuni suplimentare din teoria corzilor) dintr-un spațiu cu mai multe dimensiuni.
Universul nostru ar fi o astfel de „brană”, în care toate forțele fundamentale (cu excepția gravitației) sunt limitate. În acest model,…
Articolul complet îl puteti citi AICI