joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Abilitatea ,,magică,, a plămânilor de a se vindeca, chiar și în cazuri de cancer

Plamanii au o abilitate aproape “magica” de a repara mutatiile canceroase cauzate de fumat, sustin cercetatorii, scrie BBC.

Mutatiile ce pot duce la cancerul de plaman au fost considerate, pana acum, permanente si persistente chiar si dupa ce indivizii se lasa de fumat. Potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul Nature, celulele ce nu au fost deteriorate de fumat le pot vindeca pe cele afectate de mutatii – daca pacientii se lasa de fumat. Efectul a fost observat si in cazul pacientilor ce au fumat cate un pachet pe zi timp de 40 de ani inainte sa renunte la obiceiul periculos.

Miile de de chimicale din fumul de tutun corup si duc la mutatii la nivelul ADN-ului celulelor plamanului – le transforma incet din sanatoase in canceroase. Un numar coplesitor de celule recoltate din sistemul respirator al unui fumator au suferit mutati de pe urma tutunului – celulele contineau pana la 10.000 de alteratii genetice.

Te poti gandi la ele ca niste bombe cu explozie intarziata, ce asteapta urmatoare doza ce le va ajuta sa progreseze la cancer, a declarat dr. Kate Gowers, unul dintre cercetatorii studiului. Un numar mic de celule nu sufera mutatii. Desi nu se stie cum rezista la acest proces, atunci cand cineva renunta la fumat, aceste celule sunt cele ce cresc si le inlocuiesc pe cele afectate.

In cazul persoanelor ce au renuntat la fumat, pana la 40% dintre celulele lor aratau ca cele ale indivizilor ce nu au fumat vreodata. Eram complet nepregatiti pentru o astfel de descoperire, sustine dr. Peter Campbel, din cadrul Institutului Sanger. Exista o populatie de celule ce se pare ca refac magic invelisul cailor respiratorii.

Cercetatorii inca trebuie sa determine ce suprafata a plamanilor e refacuta de aceasta abilitate “magica”.

Foarte interesant și..  In decurs de cinci ani, persoanele peste 57 de ani incapabile să identifice mirosuri simple, prezintă un risc crescut de mortalitate - Studiu

sursa digiworld

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.