Dacă ar fi să descriu mâncarea perfectă, aş alege: sănătos, delicios, mai mult decât o bucăţică, dar mai puţin decât senzaţia de saturație peste măsură. Crezi că este posibil? Bineînțeles! Există alimente care te satură, dar în acelaşi timp sunt sănătoase şi delicioase. Iată câteva dintre cele mai sățioase alimente!
Cartofii copți
Sunt pe nedrept demonizaţi, aceştia fiind, defapt, extrem de săţioşi. Într-un studiu care a măsurat indicele de saţietate a 38 de alimente (inclusiv orezul negru şi pâinea integrală), cartofii copţi s-au clasat pe locul întâi. Deşi cartofii sunt deseori evitaţi deoarece sunt consideraţi bogaţi în carbohidraţi, ei nu ar trebui să fie ocoliţi. Indiferent dacă sunt copţi sau fierţi, aceştia sunt încărcaţi de vitamine, fibre şi alte substanţe nutritive. Rezultatul? Energie constantă şi saţietate de durată!
Ouă
Un studiu de Saint Louis University a descoperit că persoanele care au mâncat ouă la micul dejun, au consumai cu 330 mai puţine calorii pe parcursul zilei decât cei care au mâncat o chiflă. „Oul este unul dintre puţinele alimente care conţine o proteină completă, ceea ce înseamnă ca are toţi cei nouă aminoacizi esenţiali organismului”, spune Joy Dubost, purtătorul de cuvând al Academiei de Nutriţie şi Dietetică. „Odată digeraţi, aceşti aminoacizi declanşează eliberarea de hormoni din organism care suprimă pofta de mâncare”.
Iaurtul grecesc
Cercetătorii de la Harvard au examinat obiceiurile alimentare a 120.000 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani şi au constatat că iaurtul grecesc este alimentul cel mai cumpărat, aşadar, cel mai consumat. Specialiştii au descoperit că saţietatea creşte odată cu consumul de proteine din lapte, iaurtul grecesc fiind considerat cel mai bun lactat, conţinând un număr dublu de proteine şi o cantitate de zahăr mai scăzută decât un iaurt obişnuit.
Merele
Sunt unele dintre puţinele fructe care conţin pectină, substanţă care încetineşte în mod natural digestia şi care promovează sentimentul de plenitudine. Se pare că persoanele care mănâncă un măr ca parte a unei mese, se simt mai sătule chiar dacă au consumat mai puţine calorii decât în mod normal.
Fulgii de ovăz
Saţietatea oferită de fulgii de ovăz provine din conţinutul lor ridicat de fibre şi de capacitatea lor de a absorbi lichidele precum un burete. Atunci când este fiert în apă sau lapte degresat, ovăzul se umflă şi astfel devine puţin mai greu de digerat, timp în care te vei simţi sătulă.
Sursa: csid.ro