duminică, decembrie 3, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Șeful de gară, care a oprit de două ori trenul NATO, i-a scos din minți pe americani și pe Traian Băsescu

La Pieleşti, trupele NATO nu se așteptau la un control strict din partea unui șef de gară. Florin Pătrăchioiu urma să fie cunoscut în toată ţara, dar şi în străinătate după ce, în anul 1999, a stârnit un scandal monstru, deoarece a oprit în gara Pieleşti, atât la dus, cât şi la întors, trenul NATO, care nu avea actele în regulă. Garnitura transporta echipament militar.

Acum în vârstă de peste 64 de ani, el povesteşte că, în acel an, în timpul războiului din Iugoslavia, un tren NATO cu 20 de vagoane încărcate cu armament militar, se îndrepta spre o unitate militară din Craiova. Garnitura a oprit în gara Pieleşti(jud. Dolj). Dacă a văzut că nu avea toate actele în regulă a decis, în calitate de şef de gară, să ţină transportul pe loc patru ore.

Traian Băsescu, pe atunci, ministru al Transporturilor s-a enervat la culme. „Băsescu m-a ameninţat că, dacă nu dau drumul trenului încărcat cu armament militar, o să îmi pierd funcţia. Toată lumea a zis că sunt nebun, dar eu nu am cedat presiunilor. Trenul NATO nu a plecat din gara Pieleşti decât în momentul în care toate documentele au fost în regulă. Am văzut clar că transportul militar nu era vămuit. Patru ore a staţionat în gara Pieleşti, iar toată lumea era disperată. Mulţi au crezut că o să fiu omorât, dar mie nu mi-a fost frică de absolut nimic. Eu mi-am făcut datoria şi am respectat legea. Chiar dacă au trecut 16 ani de atunci, cu mâna pe inimă vă spun că nu îmi pare rău pentru cum am acţionat pe data de 3 iunie 1999. Nimeni nu ar fi avut curajul meu“, spunea fostul şef de gară din Pieleşti.

După terminarea războiul din Iugoslavia, americanii au trecut prin aceeaşi gară. De această dată, șeful de gară a oprit convoiul de vagoane două săptămâni, pentru același motiv: trenul nu avea documentele în regulă. „Le-am spus americanilor că trebuie să plătească taxe de transport de 20.000 de dolari şi 37.100 de lei. Au refuzat categoric, iar eu le-am spus clar: de aici nu plecaţi decât când sunteţi în regulă cu toate documentele. În anul 1999, preşedintele României era Emil Constantinescu, care a fost mai supărat decât Traian Băsescu că nu am lăsat, a doua oară, trenul NATO să plece din gara Pieleşti. Până nu au plătit toţi banii, nu le-am dat voie să plece. Au stat 14 zile în gară. Telefonul şefilor suna încontinuu, dar nimeni nu a avut ce să îmi facă. Nici măcar ameninţările cu moartea nu m-au speriat. Eu sunt un om puternic şi niciodată nu m-am dat bătut. Recunosc că mi-a fost frică, dar nu pentru mine, ci pentru familia mea. Nu ştiam ce o să se întâmple cu adevărat. A fost un act de curaj pentru care puteam plăti scump“, a mai povestit Florin Pătrăchioiu.

Foarte interesant și..  Medicii americani au descoperit un fapt cutremurător! Chimioterapia contribuie la creșterea tumorală!

După ancheta desfășurată, şefii lui au constatat că şi-a făcut treaba. Ba, mai mult, a fost recompensat cu trei salarii. „Traian Băsescu mi-a spus că o să vină personal la gara din Pieleşti pentru a mă da afară. Nu mai ştiu exact ziua în care a spus că o să sosească, dar l-am aşteptat până la ora 21.00. După trei zile, am aflat că o să fiu premiat pentru că mi-am făcut datoria. În anul 2003 m-am întâlnit cu Traian Băsescu, el era primarul Capitalei. M-am dus direct la el, iar când a aflat cine sunt a început să râdă. Mi-a spus verde în faţă următoarele cuvinte: «Ştii câte dureri de cap mi-ai dat? Am zis că eşti nebun de legat şi am vrut să te dau afară personal. Am aflat că ţi-ai făcut datoria, iar de oameni ca tine ţara are nevoie»“, a mai adăugat el.
Citeste mai mult: adev.ro/nvtpmq

Povestea fostului şef de gară din Pieleşti a devenit subiect de film pentru regretatul regizor Cristian Nemescu. El a realizat  «California Dreamin’», iar în film a jucat şi celebrul actor Armand Assante. Răzvan Vasilescu era în rolul impiegatului.

Sursa:adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.