La schimbarea anotimpurilor, organismul uman trece printr-un proces de adaptare, iar sistemul natural de apărare al acestuia în faţa infecţiilor este pus la încercare. Din fericire, există multe remedii naturale care pot ajuta organismul să facă faţă acestor „provocări”.
Morcovul ocupă unul dintre locurile cele mai importante între legumele obişnuite din alimentaţia noastră, nu numai datorită gustului său plăcut şi calităţilor nutritive deosebite ci şi pentru virtuţile terapeutice remarcabile.
Morcovul este foarte bogat în vitamine şi este folosit încă din vremuri preistorice ca aliment şi medicament. Are un nivel ridicat de vitamine şi minerale precum potasiu, calciu şi magneziu. Pe lângă vitamina C, conţine şi vitamine din grupa B cu proprietăţi calmante şi regenerante. Are proprietăţi nutritive, este un bun antianemic, curativ, diuretic, remineralizant şi sedativ.
Sucul de morcov este forma de administrare a morcovului cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic. Beneficiile sale pentru sănătate sunt datorate, în special, conţinutului bogat de carotenoide, dar şi a conţinutului de antioxidanţi.
Cum se prepară
Morcovii se spală foarte bine, se curăță, se taie în bucăţi mici şi se introduc, împreună cu puţină apă, în vasul blenderului. Se mărunţesc timp de 1-2 minute, formându-se astfel o pastă, a cărei consistență depinde de cantitatea de apă adăugată. La final, se adaugă şi suc proaspăt de lămâie (după gust), pentru un gust mai bun şi pentru a conserva mai bine proprietăţile morcovului.
Cum se consumă
Se consumă câte 200-300 ml, zilnic, pe o perioadă de 4 săptămâni.
Efectele sucului Vitaminele A şi C, vitaminele din complexul B, pigmenţii din sucul de morcov stimulează organismul să producă celule cu rol în imunitate, le activează pe cele existente şi, totodată, stimulează producţia de anticorpi.
La nivel hepatic, morcovul acţionează asupra bilei în special, însă se pare că poate să regleze activităţile ficatului. În plus, datorită conţinutului ridicat de fibre, acest suc este ca o mătură pentru tubul digestiv, curăţind intestinele de substanţele reziduale şi normalizând tranzitul. Este un adevărat aliment-medicament şi în dieta diabeticilor, deoarece sucul de morcovi obţinut prin mixare are un indice glicemic foarte scăzut.
Sursa: topremediinaturiste.ro