Stiati ca strămoșii nostri au mâncat untura cu mii de ani in urma? Si, da, in vreme ce noi avem o speranta de viata un pic mai mare decat strămoșii noștri, acest lucru nu se datoreaza faptului ca mancam mai bine … ci pentru ca astazi beneficiem de medicina moderna care poate preveni mortalitatea infantila.
Untura era unul din cele mai întâlnite produse din cămara românului de rând care creștea un porc la curte.
Untura animalului era bine conservată in borcane și garnițe, fiind folosită in prepararea diferitelor feluri de mâncare sau chiar a prăjituri. Unii încă mai folosesc această grăsime de porc.
Dacă în perioada comunistă, la țară, unde se simțea cel mai mult raționalizarea uleiului, untura era la mare preț, în prezent, puțini o folosesc. Uleiurile sunt toxice, nu rezistă la temperaturi foarte mari, iar untura are calități superioare.
Deşi toată lumea ar fi tentată să creadă că acest produs este bogat în grăsimi şi nu face bine organismului, untura de porc s-a dovedit a fi o mană cerească la casa omului.
Motive pentru care e bine să consumi untură:
După uleiul de măsline, untura ocupă locul al doilea la capitolul grăsmi monosaturate, considerate a fi cele mai sănătoate tipuri de grăsimi saturate
Principala grăsime din untură, acidul oleic, asigură un nivel scăzut de depresie
Este bogată în vitamina D
Reglează producţia de hormoni în organismul nostru şi aduce echilibru la nivel tiroidian
Grăsimile găsite în untură pot preveni apariţia cancerului, în specil cancerul la sâni
Mâncarea gătită cu untură are un gust delicios şi te fereşte de problemele cu colesterolul