marți, mai 30, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Adrian Streinu Cercel: există un medicament care „ia gripa în 24 de ore”. Unii medici nu vor să-l prescrie. Nu înţeleg de ce

Directorul Institutului de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel, a declarat că medicamentul Oseltamivir atenuează simptomele gripei în 24 de ore, însă există medici care nu vor să-l prescrie.

„Gripa se tratează cu medicamente antivirale şi există un medicament, Oseltamivir, care se foloseşte şi în 24 de ore îţi ia ca cu mâna. Ca atare astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Doamne, hai să ne băgăm toţi minţile în cap.

Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea şi transmiterea virusului populaţiei. Şi obţin două lucruri: îi merge bine pacientului şi nu mai îmbolnăveşte pe altcineva”, a explicat Streinu Cercel.

„Te doare capul, faci febră 39-40 de grade, te dor muşchii ca şi cum ai fi fost bătut. E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să-ţi suni medicul de familie şi să-i spui ce ai. Medicul de familie îţi spune: ai gripă clinic. Acuma, moda asta, că facem teste dimineaţa, la prânz şi seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienţi, sute de pacienţi, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo.

Ca atare, recomandarea mea clară către toţi oamenii: staţi, fraţilor acasă, căutaţi-vă, sunaţi-vă medicul de familie, nu mai umblaţi după teste de gripă că le faceţi degeaba”, a mai spus directorului Institutului de Boli Infecţioase.

Foarte interesant și..  Pericolul din pastilele de supt împotriva răcelii şi gripei

Sursa: Mediafax

Articole asemănătoare

4 COMENTARII

  1. Foarte corect, ceea ce spune dr, Streinu. O singura „problemuta” avem : ca medicii de familie sunt, in general, niste nesimtiti. Niciunul nu face acea munca de teren pe care o are trecuta in program si au pretentia sa vii la cabinet doar cu programare (cu 2-3 zile inainte). Intre timp poate ai norocul sa te faci bine asa, de la sine, datorita unei bune imunitati pe care o ai, sau sa ajungi atat de rau incat sa te ia ambulanta sa te duca la spital. De sfaturi date telefonic nici nu poate fi vorba! Am avut un medic de familie cu adevarat constiincios si foarte priceput, dar am avut ghinionul ca acesta sa sufere un infarct si sa moara la nici 50 de ani.

    • medicii de familie nu sunt nesimtiti ci functioneaza dupa cum e piata. cand pe piata e deficit de medici de familie nu ai cum sa vezi medici care alearga pe teren, n-ai sa vezi niciodata asta decat cand numarul medicilor va creste si vor fi ei in cautare de pacienti.

  2. Cred ca Ancuta are o mica problemuta. La cap.E legata de chestiunea generalizarilor. O observatie, articolul nu s-a putut transmite pe f.b.

  3. Ce vreti ma cu individul asta care zicea ca spirtul nu e bun la dezinfectie…. atunci si-a pierdut credibilitatea pt mine… poate zice orice acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.