luni, octombrie 14, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Afacere profitabilă: plantaţie de aronia şi goji la malul mării. Cu cât se vând fructele?

Ideea a aparținut unui inginer din Constanţa,care a pus pe picioare o plantaţie de goji şi de aronia, în apropiere de Năvodari. Fructele exotice au un preț bun. Se vând cu 25 de lei kilogramul, iar clienţii pot să-şi culeagă singuri fructele.

Investind 5.000 de euro, Dragoş Ciorbaru, un inginer în vârstă de 50 de ani, a înfiinţat în urmă cu trei ani în apropiere de Năvodari, judeţul Constanţa, o plantaţie de goji şi aronia.

Arbuştii exotici nu au nevoie de îngrăşăminte chimice, s-au adaptat perfect la condiţiile din ţara noastră. Rezistă la frig, dar şi la temperaturi ridicate şi chiar la secetă.

Astăzi, un kilogram de aronia se vinde cu 25 de lei, iar unul de goji cu 45 de lei. Ambele fructe sunt căutate deoarece sunt bogate în substanţe nutritive au proprietăţi curative.

„Culturile de nişă sunt la mare căutare în ultima perioadă, fermierii caută plante mai puţin cultivate în România, care să le stârnească interesul consumatorilor dornici să-şi diversifice alimentaţia.

Aronia este un arbust uşor de cultivat şi de întreţinut, nu are cerinţe prea mari de sol. Originar din America de Nord, arbustul de aronia este o specie rezistentă la ger, lemnul rezistă la temperaturi de -30°C, în timp ce rădăcinile rezistă la temperaturi de -11°C.

Boabele de aronia conţin o cantitate mare de antioxidanţi, de neegalat de alte fructe. De exemplu, fructele de aronia conţin de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele şi murele şi de 1,5 ori mai mult decât coacăzele negre. Fructele de aronia îşi păstrează calităţile antioxidante şi în sucuri“, declara inginerul Ciorbaru.

Materialul săditor l-a cumpărat din judeţul Prahova de la un fermier. „Am fost de părere că, dacă tot pornesc pe acest drum, să fac totul ca la carte. Nu am luat arbuşti de la colţul străzii. M-am documentat, am citit, m-am informat înainte despre acest culturi. Cred că pasiunea pentru munca în aer liber a fost elementul determinant în această afacere de familie. Terenul îl aveam, am zis că e păcat să nu încerc“, spune Dragoş Ciorbaru.

Foarte interesant și..  Priviți-l! Poate rezista lejer accidentelor rutiere

Perioada de cules a fructelor începe din august şi ţine până în noiembrie. „Fructele de goji se consumă atât proaspete, cât şi sub formă de suc, pudră, capsule sau uscate. Fructele proaspete păstrează cel mai bine proprietăţile benefice ale fructului, dar în stare proaspătă, goji nu rezistă decât câteva zile, astfel că este foarte greu de exportat în această formă.


Consumul regulat este recomandat persoanelor care nu suferă de probleme grave de sănătate, care doresc să îşi îmbunătăţească starea generală de sănătate fizică şi psihică şi să prevină îmbolnăvirile. Aronia nu doar că este o plantă benefică sănătăţii, dar curăţă şi solul de toxine. În străinătate, aronia se cultivă pe marginea haldelor de steril, pentru că are proprietatea de a distruge toxinele din sol şi de a-l lăsa curat“, explică fermierul.

Fructele de aronia, pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine, reprezintă cel mai bun colorant în industria alimentară.
Sursa:adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.