marți, decembrie 5, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cartofii mov, o afacere ce vă aduce câștiguri de mii de euro într-un timp foarte scurt

Cultura  cartofilor mov a reprezentat în ultimii ani o afacere profitabilă pentru agricultorii români. Chiar și cei care cultivă aceste plante pe suprafețe mici obțin profituri de 10 ori mai mari decât investiția inițială.

Un kilogram de semințe de cartofi (de culoare mov) costă între 25 și 30 de lei.. Se recoltează circa 10 kilograme de cartofi. Dacă sunt vânduți se câștigă în jur de 300 de lei.

La 1.000 de metri pătraţi se folosesc 350 de kilograme de sămânţă, astfel că, la un hectar, fermierii trebuie să investească în 3.500 de kilograme.

La un preţ de 30 de lei/kilogram, costurile înfiinţării ajung la 105.000 lei (24.000 de euro), la care se adaugă lucrările specifice culturii de cartof (aproximativ 2.500 de lei), precizează agrointel.ro.

Profitul pentru un hectar de teren cultivat cu cartofi mov este  de circa 200.000 de euro.

Agricultorii se tem să cultive suprafețe mari pentru că  sunt unele riscuri, determinate de vremea cu manifestări  extreme, precum furtunile.

Planta este asemănătoare cu cartofului obișnuit . Îți poți da  seama că e cartof mov doar atunci când secționezi un tubercul.cartofi violeti

În România, cele mai multe plantații de cartofi mov sunt cu soiul „Vitelotte Noir”, o varietate franțuzească. Soiul acesta se cultivă pe continentul nostru încă din secolul XIX, fiind adus din Peru.

Cercetările recente ne arată că acești  cartofii violeți legume foarte bune, pentru că au un conținut ridicat de antocianină, o substanță puternic antioxidantă.

Sursa: greatnews.ro

Foarte interesant și..  A filmat cum sunt făcute delicioasele jeleuri. E de necrezut ce pot mânca copiii dumneavoastră. Faceți cunoscut asta tuturor

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.