miercuri, octombrie 4, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

10 medicamente care afectează grav rinichii

Medicamente care produc leziuni renale sunt numeroase. Iată un top zece al celor mai periculoase tipuri de medicamente!

Ciprofloxacina, meticilina, vancomicina, sulfamidele.

Analgezice, inclusiv acetaminophen si antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina,ibuprofen, naproxen, si altele).

Inhibitori de COX 2 (ciclooxigenaza 2), inclusiv celecoxib (nume de brand Celebrex). Doua medicamente din aceasta clasa au fost retrase de pe piata din cauza toxicitatii cardiovasculare: rofecoxib (nume de brand Vioxx) si valdecoxib (nume de brand Bextra).

Medicamentele împotriva arsurilor la stomac ( pirozis ) din clasa inhibitorilor pompei de protoni, inclusiv omeprazol ( nume de brand Prilosec ), lansoprazol ( nume de brand Prevacid ), pantoprazol ( nume de brand Protonix ), rabeprazol ( nume de marcaRrabecid, Aciphex ), esomeprazol ( nume de marca Nexium, Esotrex ).

Medicamente antivirale, inclusiv aciclovir (nume de brand Zovirax), utilizate pentru tratarea infectiilor cu herpes, indinavir

si tenofovir, ambele utilizate in tratamentul pentru HIV.

Medicamente impotriva hipertensiunii arteriale, inclusiv captopril (nume de brand Capoten).

Medicamente pentru tratarea artritei reumatoide, inclusiv infliximab (nume de brand Remicade), clorochina si hidroxiclorochina, utilizate in tratarea malariei si lupusului eritematos sistemic, precum si a artritei reumatoide.

Anticonvulsive, inclusiv fenitoina (nume de brand Dilatin) si trimetadiona ( nume de brand Tridione ), folosite pentru tratarea convulsiilor si a altor boli.

Medicamentele pentru chimioterapie inclusiv interferoni, pamidronat, cisplatina, carboplatina, ciclosporina, tacrolimus, chinina, mitomicina C, bevacizumab, precum si medicamente utilizate pentru hipertiroidie.

Sursa:planetapamant.com

Foarte interesant și..  Cu aceste metode scapi de cele mai crunte dureri de dinți și măsele în câteva secunde

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.