Pietrele la rinichi, numite în termeni medicali calculii renali sau litiază renală, se formează din săruri şi minerale transportate de urină.
Calculii renali provoacă dureri pe partea afectată a abdomenului, dureri în spate, zona inghinală şi organe genitale; sânge în urină; infecţii urinare, febră şi dureri în timpul urinării.
Semnele timpurii ale pietrelor la rinichi sunt:
Urinare frecventă şi dureroasă
Greaţă şi vărsături
Urină tulbure, cu miros înţepător
Cel mai bun tratament, recomandat chiar de o pacientă, este ceaiul din rădăcină de pătrunjel.
Mod de preparare
Se pune la fiert pe foc mic, cu capac, 1 litru de apă în care se adaugă 250 g rădăcină de pătrunjel curăţată şi tocată mărunt sau dată pe răzătoare. Când fiertura scade la o cană, se strecoară lichidul şi se împarte în 3 ceşcuţe.
Mod de administrare
O ceşcuţă de lichid se ia dimineaţa, a doua după-amiaza şi a treia seara, pe stomacul gol. În timpul zilei nu se mănâncă absolut nimic.
„Până a doua zi, piatra se transformă în nisip şi se poate vedea cum se depune în urina adunată într-un vas’’, spunea pacienta.
Tot tratamentul durează o zi. În cazul pacientei, durerile au încetat de la prima ceaşcă.
Ca tratament preventiv contra calculilor renali, se ţin de 2 ori pe an cure cu suc din rădăcină de pătrunjel (obţinut cu ajutorul storcătorului electric centrifugal), din care se beau câte 50 ml. (în combinaţie cu 300 ml. de suc de morcov), zilnic, vreme de minimum 2 săptămâni.