miercuri, aprilie 17, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Supărare mare printre cei cu ajutor social, după ce ministrul muncii a declarat că cei apți de muncă trebuie să-și caute un loc de muncă

Dintre cei două sute de mii de oameni trăiesc din mila statului, nu toți sunt cu adevărat nevoiași. Asta cred actualii guvernanți, care au dispus autorităților din teritoriu să reevalueze dosarele asistaților social. Astfel, cei care primesc bani de la stat dar sunt apți să lucreze ar putea fi nevoiți să meargă la muncă.

Informația a ajuns și la urechile soților Nicolae și Maria Siță, doi localnici din comuna buzoiană Vadu Pașii, beneficiari de mulți ani ai ajutorului social. Reporterul de la stiridebuzau.ro, i-a găsit adunând surcele de pe marginea unui canal de irigații. Spun că trăiesc din ajutorul social iar banii nu le ajung pentru lemne de foc.

Se plâng că abia dacă își permit pâinea din banii dați de stat, alimentele necesare traiului și pentru astâmpărarea viciilor. ”Mai mult ne împrumutăm, de la banii lor. Te împrumuți, îi dai pe două, trei pâini, un kil de zahăr, ulei. Mai ales dacă fumezi, țigara e scumpă, mai bei o țuică pe frig”, spune Nicolae.

Nicolae are 58 de ani, iar soția lui este cu șase ani mai tânără. El a lucrat măturător la o firmă de salubrizare din orașul Buzău, iar de câțiva ani se numără printre beneficiarii venitului minim garantat. ”Trăim de pe azi pe mâine. Luăm 255 de lei, două persoane, eu și soția, atât”, se plânge Nicolae.

”Cam puțini bani luăm. Zic mereu că ne măresc, dar nu ne măresc deloc. Trebuie să luăm și lemne, mai mergem și noi în oraș și nu ne ajunge de nimic”, completează Maria.

Vestea că Ministerul Muncii vrea să le reanalizeze dosarele a ajuns și la urechile soților Nicolae și Maria Siță.

Cei doi localnici din Vadu Pașii sunt aproape siguri că își vor păstra indemnizațiile chiar și după ce le va fi reevaluată situația. Sunt hotărâți să convingă comisia că sunt prea bolnavi pentru a munci o lună întreagă.

”Cum sunt eu, vai de capul meu! Sunt bolnavă cu inima și nu pot să fac efort mult, mult, așa”, spune Maria. Nicolae spune că că obosește repede, din cauza unei boli la plămâni. De aceea, nu va putea merge la serviciu.

”Eu m-aș duce cu plăcere la treabă dar nu pot, soția e bolnavă, eu sunt bolnav. Obosesc repede, pentru că am ceva la plămâni. Dacă acum mă duc să iau tratament, nu am cu ce să îl iau. Mă dor și picioarele foarte tare”, mărturisește Nicolae Siță.

Foarte interesant și..  Primarul care a pus asistații sociali să planteze zeci de hectare de pădure. Într-o țară în care pădurile se taie "fără număr", unii mai și plantează
Foarte interesant și..  Se întâmplă în România! Localitatea din câmpie in care nu exista asistați social. "Toata lumea e înstărita"

Ministerul Muncii pregăteşte evaluarea ajutoarelor sociale, ministrul Raluca Turcan precizând că vor fi identificaţi beneficiarii de ajutoare care se află în situaţii cu adevărat vulnerabile şi vor fi găsite soluţii pentru creşterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor care pot munci. Vezi continuarea pe stiridebuzau.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.