vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Alertă în România din cauza misteriosului virus care ucis 25 de oameni in China. 50 de români s-au întors în țară din Wuhan

România ia primele măsuri de prevenţie, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului din Asia. Deocamdată, au fost alese cinci spitale de boli infecţioase din toată ţara, unde vor fi internaţi, cei suspectaţi că au contactat noul virus, şi au fost comandate teste rapide, pentru depistarea lui.

50 de români s-au întors în țară din Wuhan

50 de români care au fost luna trecută, în oraşul chinez unde s-a depistat virusul, s-au întors în ţară. Acestia au susţinut luna trecută un concert chiar în oraşul Wuhan, unde acum este carantina, s-au întors marţi în ţară. Sunt angajaţi ai Filamornicilor şi operelor din Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța.

Ioan Garboni, Director Filarmonica Timişoara: Nu au fost opriţi la aeroport deşi se ştia că vin din China, sper că lucrurile vor fi în regulă. Noi am luat decizia ca să îi lăsăm, să îi învoiesc eu să stea acasă 2 săptămâni ca să nu frecventeze locuri aglomerate, în plus suntem în corespondenta cu Direcţia de Sănătate Publică să vedem dacă vor trebui măsuri suplimentare luate.

Pericolul ca noul coronavirus să ajungă şi în România nu este însă foarte mare, spun experţii în sănătate. Dar pentru că posibilitatea există, planul de măsuri vizează depistarea cazurilor suspecte. Autorităţile au ales spitalele în care pot fi internaţi cei infectaţi cu noul virus: Institutul Matei Balş şi Spitalul Victor Babeş din capitală, dar şi spitalele de boli infecţioase din Timişoara, Cluj şi Iaşi.

La Matei Balş sunt două rezerve speciale. Circuitele sunt total separate de celelalte secţii şi laboratoare, iar personalul medical va purta costume speciale când va intra în contact cu cei infectaţi. Pacientul este adus în rezerva pe un circuit separat de cel al personalului medical. Aici se fac toate investigaţiile medicale şi tratamentele. Apoi, pentru a nu exista riscul că virusul să fie răspândit, medicii şi asistentele trebuie să treacă prin acest duș pentru decontaminare chimică.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele societăţii de microbiologie: S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte

Chiar dacă România nu are zboruri directe cu China, în aeroporturile de la noi vor fi trimise echipe medicale specializate şi vor fi montate camere termice pentru depistarea pacienţilor cu febra. În avion sau când ajung în România, pasagerii vor primi un chestionar în care trebuie să scrie dacă au intract în contact cu persoane infectate cu noul virus şi dacă au fost în zone contaminate.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutul Matei Balş: Pe o perioadă de 14 zile de la intrarea în ţară se consideră că o persoană poate să fie infectată şi în perioada de incubaţie. Dacă apar simptome atunci persoana respectivă va fi trimisă către un specialist în boli infecţioase, fie la secţie de boli infecţioase, fie la un spital de boli infecţioase.⁣

Care sunt simptomele

Simptomele infecţiei produse de noul virus gripal sunt asemenătoare mai multor boli respiratorii: febră, tuse, strănut, respiraţie dificilă. Starea bolnavului se poate agrava rapid şi se poate ajunge chiar la deces.
Răspândirea se face rapid pe cale aeriană, ca şi în cazul virozelor. Specialiştii spun că mobilitatea poporului chinez şi faptul că vorbim de un virus nou pentru care nu exista antidot sunt principalele probleme. În plus, sursa nu este cunoscută şi poate fi încă activă.

Foarte interesant și..  „Depresia duce la cancer. Carnea scurtează viața”. Sfaturi de viață date de Prof. Dr. Leon Dănăilă

Tocmai de aceea Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomanda tuturor ţărilor monitorizare activă, prevenţie şi pregătiri pentru o eventuală intervenţie. Grupul de lucru din România este format din experţi în sănătate, dar şi reprezentanţi ai ministerului de interne.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Aceste grup de lucru se va întâlni săptămâna şi de câte ori este nevoie. S-a luat în discuţie şi gripă aviară şi sezonul gripal care a început şi s-a stabilit un set de măsuri pentru prevenire, diagnosticare şi tratament

Gripa sezonieră a ucis doi români

Pe de altă parte, România se confruntă deja cu gripa sezoniera, care a ucis până acum 2 persoane. Camerele de gardă sunt deja aglomerate, iar doctorii spun ca pacienţii trebuie să meargă mai întâi la medicul de familie, iar testele rapide sunt de prisos atunci când simptomele sunt clare.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Inst. Matei Balş
: Trebuie să terminăm cu această trăznaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic.

În unele oraşe autorităţile locale au început să dezinfecteze chiar şi mijloacele de transport.

Muncitori: Substanța avizată care acţionează aproape la 200 de germeni se introduce în acest pulverizator, se diluează cu apă, o lăsăm să acţioneze aproape jumătate de oră, se închid uşile ermetic ale autobuzului după care se intra în interior şi se ia o lavetă, se curăţa suprafeţele de plastic cu care s-a acţionat cu substanţa respectivă.

Diana Sobaru – purtător de cuvânt Primăria Constanța: Substanţa aceasta nu afectează nici oamenii, nici animalele, după ce se pulverizează autrobuzleel sunt aerisite pentru o perioadă mai mare de timp de aceea se efectuează în timpul nopţii tocmai pentru că autobuzele să rămână apoi aerisite⁣. Ministerul Sănătăţii a recomandat şi intensificarea triajului în şcoli şi grădiniţe. Acolo unde nu este personal medical, autorităţile locale trebuie să încheie contracte part-time cu medici de familie.

sursa stirile protv

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.